Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Devetog prosinca dodjela književne nagrade „Krešimir Šego“

U ponedjeljak, 9. prosinca, s početkom u 17 sati, u hotelu Brotnjo održat će se dodjela književne nagrade „Krešimir Šego“.

Želeći sačuvati sjećanje na život i djelovanje književnika i utemeljitelja Književno-poučnog časopisa za mlade „Cvitak“ Krešimira Šegu, Udruga „Cvit“ Međugorje i Ogranak Matice hrvatske Mostar, utemeljili su književnu nagradu „Krešimir Šego“, koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru – piscu za mlade.

Krešimir Šego rođen je 11. veljače 1950. u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku. Zadnjih petnaestak godina je djelovao kao slobodni – istaknuti umjetnik.

Bio je glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Most, potom časopisa Glasnik mira – Međugorje. Pokrenuo je i uređivao dva časopisa za djecu: Školarac i Cvitak – čiji je bio glavni urednik sve do smrt. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te njegovim utemeljiteljem.

Objavio knjige: Žeđ pojilišta, Stojna kuća,Vrijeme letjelica, Hrvatska Tišina, Svijeća pod križem, Zavjetni kovčeg (zbirke pjesama); Rubovi i Rubovi II (knjige eseja, kritika i razgovora); Latice, Malene priče (knjige za djecu) i Anđeli moji (zbirka slikovnica, s Miljenkom Stojićem) te Vrijeme milosti, Gospina šaputanja i Fra Slavko (knjige međugorske tematike).

Izabrane pjesme objavljene su mu na njemačkome i poljskome jeziku, a Vrijeme milosti na engleskome, francuskome, poljskome, talijanskome, češkome, flamanskome i njemačkome.

WordPress Video Lightbox