Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Despot s glasovitom monodramom gostovao u SŠ dr. fra Slavka Barbarića

Dragan Despot, hrvatski dramski i filmski glumac, gostovao je danas u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluk, gdje je, u sklopu Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske Mostar, izveo glasovitu monodramu „Na rubu pameti“.

Prvak Drame zagrebačkog HNK svojom je izvedbom monodrame, nastale još 2004. godine prema istoimenome romanu Miroslava Krleže, oduševio učenike i djelatnike Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, koja i inače u svom redovitom nastavnom planu i programu ima posjet kazalištu. Uz posjete kazalištu u redovitom nastavnom planu i programu su i izabrana djela Miroslava Krleže, tako da je izvedba monodrame bio lijep događaj za sve učenike.

Kao i u samom Krležinom romanu, pripovjedač i protagonist je doktor prava koji dolazi u sukob s građanskim zagrebačkim društvom licemjerja kojem je i sam pripadao. Biva izopćen i završava u zatvoru…

Krležin roman „Na rubu pameti“, objavljen 1938. godine, inače njegov jedini pisan u prvome licu, predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić.

Izvedba u Čitluku bila je jedno u nizu gostovanja Dragana Despota s navedenom monodramom u hercegovačkim gradovima i općinama u sklopu programa Mostarskog proljeća 2022.

 

WordPress Video Lightbox