Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Dan otvorenih vrata obogaćen „Sajmom poduzeća za vježbu“

Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića – Čitluk danas je bila domaćin dva zanimljiva događaja. Škola je danas za učenike završenih razreda osnovnih škola s područja općine Čitluk organizirala „Dan otvorenih vrata“, a u isto vrijeme u čitlučkoj srednjoj školi održao se „Sajam poduzeća za vježbu“.

Učenici devetih razreda Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk, Osnovne škole Čerin i Osnovne škole Bijakovići danas su imali priliku pobliže se upoznati sa zanimanjima koja svojim polaznicima nudi Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića -Čitluk. U pratnji svojih nastavnika osnovnoškolci su razgledali učionice i kabinete u kojima su za njih bile pripremljene zanimljive prezentacije, nakon čega su imali prigodu razgledati i sajamsku ponudu na „Sajmu poduzeća za vježbu“.

Škola obrazuje i odgaja učenike strukovnih zanimanja za buduće poduzetnike tako da je Poduzeće za vježbu dobar predmet za stjecanje novih znanja i vještina. Zajedno sa svojim nastavnicima, učenici vježbaju i primjenjuju usvojena teorijska znanja. Ovisno o njihovoj zainteresiranosti, mogućnostima i poduzetničkom duhu, učenici otvaraju poduzeće za vježbu u kome vježbaju sve ono što bi radili u stvarnom poduzeću, poput otvaranja i registracije poduzeća, računovodstvenog dijela i svega ostaloga. Već treću godinu Zavod za školstvo Mostar organizira „Sajam poduzeća za vježbu“, gdje sve škole s područja HNŽ koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu dolaze sa svojim poduzećima i predstavljaju se. Na taj način razvija se poduzetnički duh kod učenika – kazala nam je prof. Adela Škutor, ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbariće – Čitluk.

Na današnjem sajmu predstavilo se devet poduzeća, po dva iz Stoca i Pozor-Rame, po jedno iz Neuma i Mostara, dok su Srednju školu dr. fra Slavka Barbarića predstavljala tri poduzeća. Sajam poduzeća za vježbu organizira Zavod za školstvo Mostar, a sponzori ovog događaja bili su tvrtka Ledo d.o.o. Čitluk i Podravka BiH. Potporu sajmu dali su i učenici koji se u čitlučkoj srednjoj školi obrazuju za kuhare i konobare izradivši lijepe slastice koje su posjetitelji mogli degustirati.

Među brojnim posjetiteljima sajma bili su srednjoškolci, učenici osnovnih škola, članovi Vijeća roditelja SŠ dr. fra Slavka Barbarića, predstavnici institucija i tvrtki zaslužnih za organizaciju sajma, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i brojni ostali uzvanici.

Svima nazočnima na dolasku se u ime Zavoda za školstvo Mostar zahvalila Gracijela Marijanović, stručna savjetnica u Zavodu.

Zavod za školstvo Mostar organizira natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola iz naše županije. Ovom prigodom Zavod organizira natjecanje „Sajam poduzeća za vježbu“ za učenike trećih i četvrtih razreda strukovnih zanimanja, i to: ekonomist i hotelijersko-turistički tehničar. Cilj ovog natjecanja je promocija poduzetničkog duha, odnosno razvijanje poduzetničke kompetencije… Prije svega želim se zahvaliti ravnateljici prof. Adeli Škutor i djelatnicima SŠ dr. fra Slavka Barbarića – Čitluk koji nas ugošćavaju već treću godinu u svom prekrasnom prostoru. Želim se zahvaliti našim sponzorima koji su omogućili realizaciju ovog sajma, a to su: Ledo d.o.o. Čitluk i Podravka BiH, sponzorima ne samo ovog sajma, nego i Festivala ugostiteljstva koji se održao prije tjedan dana u Srednjoj školi Prozor, na koji smo također ponosni. Želim se također zahvaliti nastavnicima koji su došli ovdje sa svojim učenicima i naravno samim učenicima koji su došli prezentirati nam što su pripremili – kazala je prilikom svečanog otvaranja sajma Gracijela Marijanović, stručna savjetnica u Zavodu za školstvo Mostar, te proglasila sajam otvorenim.

Uz sve navedene posjetitelje predstavljena poduzeća za vježbu pomno je procjenjivalo i tročlano stručno povjerenstvo. Povjerenstvo u svom radu nije imalo nimalo lagan zadatak jer su sva poduzeća bila dobro osmišljena i predstavljena na kreativan način, no nijanse su presudile da pobjedu na sajmu odnese poduzeće Foto studio „BI’ ĆE ZAKOJI DAN“ Srednje škole iz Neuma.

 

WordPress Video Lightbox