Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

BLAŽ Enology: Istinski vinoljupci okupili se na jedinstvenom vinskom događaju

Sinoć je u Sport centru Međugorje održan 4. festival vina „BLAŽ ENOLOGY 2019.“. U lijepom ambijentu Sport centra Međugorje 25 vinarija iz Brotnja i Hercegovine ponudilo je posjetiteljima svoja vrhunska vina, a organizatori su se pobrinuli i za bogat zabavno-glazbeni program te raznovrsnu gastronomsku ponudu.

Već četvrtu godinu zaredom ovaj enološki performans održava se u Sport centru Međugorje, a inače lijep prostor sinoć je također bio ukrašen sa osamnaest bačava oslikanih rukom eminentnih hrvatskih umjetnika. Riječ je o bačvama oslikanim u okviru likovne kolonije Krešimir Ledić koja se održava u Mostaru. Ova jedinstvena umjetnička dijela bila su izložena tijekom održavanja festivala i o njihovom nastanku, kao i samoj koloniji, nešto više je kazao Marin Ivanović, povjesničar umjetnosti.

Hvala vam lijepa što ste došli na predstavljanje ove izložbe, ove likovne kolonije i ovih vina. Hvala vam lijepa na pažnji koju ste posvetili ovim djelima. Hvala umjetnicima koji su došli večeras da uveličaju ovaj događaj i ponajviše hvala dekanu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. Mariju Vasilju koji nas neumorno, već šest godina zaredom, a bit će i sedma, okuplja u Mostaru – kazao je Ivanović i dodao kako više od četrdeset umjetnika svake godine kroz likovnu koloniju Krešimir Ledić stvara poveznicu između Mostara, Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore i drugih zemalja odakle dolaze umjetnici.

Svojim umjetničkim radovima umjetnici su doprinijeli promociji vrhunskih hercegovačkih vina, među kojima Blatina i Žilavka zauzimaju posebno mjesto. Organizatori festivala posebne napore ulažu u promociju ovih autohtonih hercegovačkih vinskih sorti, a u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru organiziran je i tečaj somelijerstva čijim je polaznicima Marko Ivanković, direktor Agromediteranskog zavoda Federacije BiH, sinoć uručio prigodne diplome za položeni prvi stupanj.

Ovakav događaj i vrhunska promocija vina bili bi nezamislivi bez pokrovitelja i sponzora pa su organizatori sajma svoju zahvalnost sinoć iskazali svojim podupirateljima uručivši im zahvalnice. Ovakva zahvalnica uručena je rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, uz kojega su organizatori pripremili zahvalnice za: načelnika Općine Čitluk Marina Radišića, župni ured Međugorje, Turističku zajednicu HNŽ, Federalni agromediteranski zavod, BMW Auto Centar Tomić, Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Miju Raguža, jednog od osnivača BLAŽ-a i naravno Vladu HNŽ, koja je i ove godine bila istaknuti pokrovitelj festivala.

U ime pokrovitelja zahvalu organizatorima uputio je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, koji je kazao da je počašćen i zahvalan na priznanju koje su njemu i ostalim pokroviteljima uručili organizatori.

Predsjedniku Vlade HNŽ također je pripala čast da Stanku Vasilju Stankeli uruči prigodno priznanje kao jednom od pokretača vinarstva u Hercegovini koji njeguje obiteljsku tradiciju proizvodnje grožđa i vina čuvenih sorti te već desetljećima proizvodi vino u buteljama – iz ljubavi i s ljubavlju uživajući u toj proizvodnji, dok je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ festival proglasio otvorenim.

Ovogodišnji BLAŽ Enology svojim su prisustvom uveličali i predstavnici Reda vinskih vitezova Europe, a među više stotina posjetitelja bili su i brojni političari, gospodarstvenici, sportaši i znanstvenici iz Hrvatske, BiH, ali i šire.

Svi oni mogli su uživati u vrhunskim vinima, kao i u slasnim zalogajima za koje je bio zadužen Nihad Mameledžija, jedan od najboljih kuhara na ovim prostorima, dok su u glazbenom programu nastupili Dua Intime, Branimir Bubica i klapa Sebenico, te Marko Škugor, jedan od ponajboljih tenora u Hrvatskoj koji je svojim nastupom oduševio sve nazočne.

Uz već ranije spominjane oslikane vinske bačve, akademski slikar Ante Ljubić Car sinoć je prepoznatljivim motivima oslikao bačvu koja ja prodana na aukciji, a novčani iznos prikupljen na ovaj način je namijenjen za humanitarnu udrugu Marijine ruke.

WordPress Video Lightbox