Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Blagoslovljen kamen temeljac nove župne crkve Krista Kralja

Na današnjoj proslavi blagdana Krista Kralja, nebeskog zaštitnika župe Čitluk, proslavljena je 100. obljetnica osnutka ove župe i blagoslovljen kamen temeljac za novu župnu crkvu. Svečano misno slavlje predvodio je msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, koji je i blagoslovio kamen temeljac, a mjesni biskup Misu je predvodio u suslavlju s dr. fra Miljenkom Štekom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije, don. Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata, fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja – Čitluk i još nekoliko svećenika.

Svečanom misnom slavlju, uz mnoštvo župljana, nazočili su također: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, uz kojeg je bilo nazočno i nekoliko ministara, Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i ostali predstavnici Hrvata sa svih razina vlasti.

Fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja – Čitluk, na početku misnog slavlja podsjetio je na važne događaje iz stogodišnje povijesti čitlučke župe i zahvalio svima na dolasku i kazao kako se odavno razmišlja o gradnji nove veće župne crkve.

Odavno se razmišlja o gradnji nove župne crkve, prostranije, šire i prikladnije za župljane ove naše župe. Uz Božju pomoć, odlučili smo se upravo ove godine, u prigodi 100. obljetnice osnutka župe, blagosloviti ovaj kamen temeljac, blagosloviti gradilište i novo mjesto gdje će uz Božju pomoć niknuti novo zdanje, nova crkva koje će nadam se zadovoljiti sve potrebe župljana naše župe. Danas sam posebno radostan da možemo slaviti ovaj dan, ovaj trenutak i nastaviti tako gdje su naši preci, naši fratri zajedno sa svojima narodom čineći i izgrađujući stali – poručio je fra Miro Šego.

Radost zbog današnje svečanosti izrazio je i msgr. Ratko Perić, koji je kazao kako za razliku od mnogih europskih zemalja, u kojima se crkve zatvaraju i čija se namjena mijenja, Hrvati nošeni snagom duha i srca grade nove crkve.

Radujemo se tome. Radujemo se župnikovom i provincijalovom pothvatu… Pohvalno je vidjeti vas vjernike ovdje i vjerujem da ćete moći izdržati na svojim dlanovima, na svojih deset prstiju, i svojom snagom i radom da ćete uspjeti podići planiranu crkvu – kazao je biskup Perić.

Msgr. Ratko Perić nadahnuto je propovijedao na današnjem misnom slavlju, a pred kraj misnog slavlja okupljenima se prigodnim riječima obratio i dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Mogli bismo reći da se ova župa kristalizirala iz želje i napora minulih župnika, njihovih pomoćnika i župljana koji su zajednički, po potrebi, izgradili crkvu i župnu kuću sad ovdje – sad ondje, koji su nekada započinjali graditi, ali su uglavnom zbog utjecaja vanjskih čimbenika nisu mogli završiti. No, nisu odustajali sve dok nisu postigli ono što je bilo potrebno… Kao što je naša sveta Katolička crkva stasala iz znoja i krvi tolikih svjedoka vjere koji su slijedili svog Spasitelja i Kralja, tako se i ova župa na neki način rađala iz znoja i krvi svojih pastira i vrijednog puka ovoga lijepog kraja. I dok svojoj subraći, koja su djelovala ili koja djeluju sada ovdje, zahvaljujem i čestitam župnu stoljetnicu, vama dragi župljani odajem priznanje i čestitam što ste bili uz svoje svećenike, svoju Crkvu i što ste ostali svoju unatoč svemu – kazao je dr. fra Miljenko Šteko.

Župljani župe Krista Kralja u znak zahvale biskupu Ratku Periću i provincijalu Miljenku Šteki uručili su prigodne darove nakon njihovih biranih riječi, a potom su fra Miro Šego i fra Kornelije Kordić, kamen temeljac koji je blagoslovio biskup Ratko Perić, postavili na njegovo mjesto u temeljima nove župne crkve.

Nakon postavljanja kamena temeljca prijateljevanje župljana i njihovih gostiju nastavljeno je na prigodnom druženju.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1196010873879872&type=1&l=f8f9b5442f

WordPress Video Lightbox