Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljena duhovna knjiga autorice Matije Macan

Književnica i istaknuta prosvjetna djelatnica Matija Macan sinoć je u Hotelu Brotnjo predstavila svoju knjigu „Slutnje i nemiri“. Riječ je o knjizi koju je autorica posvetila Stvoritelju i Spasitelju svega svijeta. Svoje stihove i oglede Macan je također darovala Kraljici Mira kao znak zahvale na četrdeset godina milosti – Majčine blizine, ljubavi i nade, a u predstavljanju knjige, uz autoricu, sudjelovali su: prof. Andrija Stojić, prof. Ana Zubac i fra Miljenko Mića Stojić.

Dojmljivom predstavljanju knjige svojom su pjesmom i čitanjem odabranih stihova doprinijele: Gabrijela Šakota, Gabrijela Dugandžić i ženska pjevačka skupina iz Trebižata u sastavu: Ljubica Menalo, Ana Miletić, Anamarija Sušac i Nikolina Pavlović.

Pred nama je još jedan naslov objavljen u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk. 315. naslov u našoj nakladi je knjiga Matije Macan „Slutnje i nemiri“. Nastala je u godinama kušnje i napasti, mnogih neizvjesnosti, no ona nam donosi poziv na novi početak, na promjene, zaokret i povratak ka ljubavi. Matijinu načitanost, znanje, erudiciju i majstorsko vladanje riječju upoznajemo čitajući tekstove prožete plemenitošću i dobrotom – kazao je prof. Andrija Stojić i najavio kako će Matija Macan, nakon romana prvijenca i sinoć predstavljene knjige, nastaviti pisati.

Inače, za knjigu „Slutnje i nemiri“ naslovnicu je ilustrirala Sandra Karačić, dok su recenzije napisali fra Miljenko Mića Stojić i prof. Ana Zubac, koji su sinoć bili i predstavljači.

Valja nam otvoriti i srce i um, jer ovi redci nisu napisani zbog same ljepote zapisane riječi. Oni donose i poruku koja bi htjela zasjeći u naš život, ispraviti ga ako nije išao stazama kojima je trebao, ohrabriti nas ako smo slučajno pustili tuzi da nama zavlada… Razlika je to od nekih drugih djela koja se trenutno stvaraju u hrvatskom narodu. Tamo se pokušavaju ispuniti modni trendovi u tom trenutku dok se ta djela stvaraju. A čini se to zato da se pisac vine u književno zviježđe i da tamo što duže ostane ne stvarajući više dalje. Jer, moglo bi to uprljati novodosegnuti lik u koji si se tako zaljubio – kazao je fra Miljenko Mića Stojić i s okupljenima podijelio svoja razmišljanja o prozi i esejima , za koje je kazao kako se samo uvjetno mogu svrstati u katoličku književnost, jer književnost je ipak samo jedna.

Fra Miljenko Mića stojić osvrnuo se i na strukturu knjige „Slutnje i nemiri“, a svoj osvrt na knjigu dala je i prof. Ana Zubac.

Autorica u knjizi govori na lijep i poetičan način o svojim željama, svojim težnjama i slutnjama. Pritom ona kao velika kršćanka i velika vjernica vjeruje Bogu. Vjerujući Bogu zapravo nastala je ova knjiga. Knjiga je satkana od dva dijela, jedan dio su eseji, a drugi dio su pjesme. U esejima Matija na jedan divan način govori o svojim nemirima, o svojim težnjama, ali i o svakodnevnim životnim temama o kojima često sami međusobno razgovaramo… Matija je u tome otišla korak dalje. Ona je to zabilježila, jer ono što je napisano to i ostaje. Naše riječi su kao vjetar, one su razbacane i ovo što smo večeras pričali već ujutro se zasigurno nitko neće sjećati, ali Matija je, već kako sam rekla, otišla korak dalje i zabilježila. Ova knjiga ostaje jer ono što je napisano to i ostaje, ostaje kao zalog budućim naraštajima, kao kulturni spomenik jednoga vremena, jednog čovjeka i jedne duše. Što se pak pjesama tiče, one su me se jako dojmile. Ponajprije zato što su vrlo poetične, izražajne, misaone i dubokoumne. Također, teme o kojima autorica progovara su vrlo zanimljive – kazala je prof. Ana Zubac i dodala kako su teme o kojima Macan piše u svojoj knjizi Marija – naša Nebeska Majka, prijateljstvo, ljubav, vječnost i niz ostalih zanimljivih tema, uz napomenu kako joj je jedna od pjesama izmamila suze na lice.

Sinoćnji program u Hotelu Brotnjo vodila je novinarka Sanja Pehar, koja je istaknula kako je prihod od prodaje knjiga namijenjen za potrebite obitelji u župi Krista Kralja i za branitelja iz Ljubuškog koji živi u teškim uvjetima, a na kraju predstavljanja okupljenima se obratila i Matija Macan, autorica knjige.

Na meni je da se zahvalim. Prvo ću se zahvaliti Presvetom Trojstvu, Bogu dragome, našem Kristu i Duhu Svetome. Zahvalit ću se i našoj Majci Kraljici Mira. Četrdeset godina je s nama i mi dragi prijatelji živimo nevjerojatnu milost. Mislim da toga uopće često nismo ni svjesni. Majko draga, veliko ti hvala. Hvala svima onima koji su sudjelovali u ovoj knjizi i hvala prijateljima knjige koji su pomogli da knjiga izađe … Hvala mojoj obitelji koja je uvijek uz mene – kazala je Matija Macan i sa nazočnima podijelila svoj dojmljivi doživljaj vezan za završetak devetnice koju je župa Krista Kralja organizirala u zahvalu za primljene milosti povodom 40. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju.

WordPress Video Lightbox