Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Učenici u spremanju hrane težili spoju tradicionalnog i modernog

Svake godine u listopadu, članovi Svjetske udruge kuharskih saveza slave Međunarodni dan kuhara, a uz ovu manifestaciju, danas je u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića također obilježen i Dan kruha – Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Obilježavanjem Međunarodnog dana kuhara želi se odati priznanje vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu. Učenice i učenici se za ovo zanimanje u SŠ dr. fra Slavka Barbarića mogu obrazovati od 2015. godine, te uz učenje teorijskih i praktičnih znanja redovito sudjeluju i na raznim događajima, smotrama i natjecanjima.

Po uspješnosti i svome značenju jako važan događaj postao je BLAŽ Enology, a Udruga BLAŽ Enology, koja organizira ovaj eno-gastro zabavni performans, pomogla je i u organizaciji današnjeg događaja u čitlučkoj srednjoj školi.

Ondje su učenice i učenici sa svojim nastavnicima praktične nastave: Damirom Mlikotom, Irenom Miličević, Marinom Jurić i nastavnicima Damirom Primorcem, Zoranom Ćavarom i uz pomoć Danijela Biokšića u školskom kabinetu pripremili ukusna jela na način da su težili spoju tradicionalnog i modernog – što je ujedno bila i tema ovogodišnjeg Dana kuhara. Također, učenici su imali priliku učiti od gosta Dragana Buconjića, i to o pravilnom rezanju i serviranju pršuta i ostalih hercegovačkih delicija.

– Ovaj dan slavi strast i kreativnost kuha, a od velike važnosti je za nas jer imamo priliku predstaviti rad naših učenika. Danas smo pripremili raznoliku ponudu slanih i slatkih jela, spajajući tradicionalne recepte s modernim tehnikama. Naši učenici su se trudili da svaki zalogaj bude pravo kulinarsko iskustvo, osmišljeno s ljubavlju i pažnjom – kazao je Damir Mlikota, predstavio jela koja su pripremljena te dodao kako kombinacija tradicionalnog i modernog predstavlja želju da se očuva kulinarska baština, ali i de se pripremanje hrane prilagodi suvremenim trendovima.

Inače, pripremljena jela, kao i osvježavajuća pića, učenici su brojnim posjetiteljima predstavili i ponudili na degustaciju na prigodnim štandovima.

– Poštovani gosti dobro došli na proslavu Međunarodnog dana kuhara, događaj koji postaje prepoznatljivi dio tradicije naše škole zahvaljujući podršci našega pokrovitelja Udruge BLAŽ Enology. Želim im izraziti iskrenu zahvalnost. Posebno bih pohvalila naš školski tim kuhara i konobara koji je danas za sve nas pripremio pravu gastronomsku poslasticu. Izuzetno mi je drago da danas možemo uživati u izvanrednim jelima koja su nastala zahvaljujući trudu i kreativnosti naših učenika i nastavnika, jelima koja nas povezuju i inspiriraju – kazala je prof. Adela Škutor, ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića.

Uistinu za današnju proslavu pripremljena su mnogobrojna jela, prije čije degustacije je hranu i nazočne blagoslovio fra Slaven Tomić.

Za vrijeme degustacije, nazočne su zabavljali članovi glazbene sekcije Dominik Kordić, Marko Beus, Luka Vasilj i Marko Šaravanja, a zanimljivo je da je današnju proslavu u pratnji Andrije Vasilja, predsjednika Udruge BLAŽ Enology, posjetio i proslavljeni bivši hrvatski nogometni reprezentativac Aljoša Asanović.

Gospodin Asanović i sam se uvjerio u kreativnost učenica i učenika, a za svoje domaćine pripremio je i prigodne darove.

WordPress Video Lightbox