Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljen 20. broj časopisa Dani berbe grožđa

Protekla tri dana općina Čitluk bila je u znaku Dana berbe grožđa. Manifestacije se polako bliži svojoj sedamdesetoj obljetnici, a u proteklih dvadeset godina ovu manifestaciju pratio je promotivno-edukativni časopis.

Povodom 20. časopisa Dana berbe grožđa jučer je u Hotelu Brotnjo upriličena prigodna svečanost na kojoj je promovirano jubilarno izdanje, na kojoj su uvaženi izlagači govorili o časopisu i na kojoj su autori raznovrsnih članaka imali prigodu za zajedničko druženje.

Časopis je od svojih početaka zamišljen kao publikacija koja će promovirati manifestaciju te čitateljima pružiti edukativne članke o turizmu, agroturizmu, vinogradarstvu, vinarstvu, povijesti, ali i utjecati na razvoj svijesti o nama samima i vrijednostima koje imamo.

Glavne karakteristike časopisa, uvodno se obraćajući nazočnima istaknuo je Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, koji je ujedno čestitao i zahvalio autorima na njihovom volonterskom radu.

Sudionici jučerašnjeg predstavljanja 20. broja časopisa bili su Krešimir Milićević, Damir Jerković, Mirjana Milićević, Tihomir Prusina i Ilija Musa.

Profesorica Marijana Milićević tako je govorila održivosti kao prihvatljivom modelu razvoja, što je ujedno i jedna od tema jubilarnog izdanja časopisa. Budući da održivi razvoj postaje ključan aspekt razvoja na području Hercegovine bilo je jako poticajno čuti gospođu Milićević kako ističe obilježja održivog i neodrživog razvoja uz naglasak kako je potrebno dobrobit lokalne zajednice staviti na prvo mjesto.

Profesor Ilija Musa, zamjenik ravnatelja Fene, rekao je da časopis informira čitatelje o raznolikim turističkim, geografskim, geološkim i klimatološkim posebnostima Brotnja, pružajući bogat uvid u jedinstvenu ljepotu i potencijale ovoga kraja. Istovremeno, kako je dodao, časopis slavi ljude iz Brotnja koji su svojim djelovanjem doprinijeli prepoznatljivosti ovog kraja, ne samo unutar Bosne i Hercegovine, već i na svjetskoj razini. Također, prof. Musa osvrnuo se na marketinšku stranu časopisa.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo predstaviti 20. broj časopisa, istaknuti da časopis vrijedi, a da to nije uistinu tako ne bi ni trajao ovoliko godina. Uspješnost časopisa dokazao je i ovaj skup, jer na neki način svi smo se pronašli u ovom časopisu. Časopis je do sada imao više od 60 autora i oko 300 članaka. Ovaj časopis, kao i manifestacija Dani berbe grožđa, pretvorio se u dio nad, dio Brotnja i dio Hercegovine. Ako Bog da časopis će funkcionirati i u budućnosti. Prije svega zamišljen je kao promotivni materijal i kao edukativni materijal. U pogledu edukacije smo iznijeli brojne članke koji su pomogli našim ljudima u boljem razumijevanju turizma, ali i vinogradarstva i vinarstva – kazao je Krešimir Milićević, glavni urednik časopisa.

Ja sam rođeni Brotnjak, surađujem već drugu-treću godinu s uredništvom časopisa, nisam kao Tihomir dvadeset godina, ali emocije su zaista jake. Ne mogu se možda ni iskazati u ovom trenutku. Danas održati časopis dvadeset godina je velika stvar. Današnja tema mog izlaganja bio je agroturizam, odnosno ruralni turizam i ruralni razvoj. Mi u našoj županiji dugi niz godina radimo na implementaciji Strategije ruralnog razvitka. Već treću godinu implementiramo Strategiju, mjere iz Strategije i prioritete te mogu kazati da se rezultati na terenu vide – izjavio je Damir Jerković, predsjednik Županijskog odbora za razvitak HNŽ.

Jedan od autora koji su uz časopis od njegovih samih početak je Tihomir Prusina, koji je također kazao kako dugogodišnja tradicija i uspješnost časopisa budi jake emocije

Malo me je i šokiralo da je ovih dvadeset godina prošlo. Navedeno vrijeme je jako brzo prošlo. Časopisu smo u počecima pristupili s entuzijazmom. Prvi je bio onako solidan, ali je iz godine i godinu sve više bilo dobrih članaka u časopisu Dana berbe grožđa koji je izašao dvadeseti put. Što se tiče vinogradarstva i vinarstva ljudi su se mogli educirati, pročitati vrijedne savjete koje mogu primijeniti u svojim vinogradima i podrumima – poručio je Tihomir Prusina glavni enolog u Vinariji Čiltuk i sveučilišni profesor vinogradarstva i vinarstva.

WordPress Video Lightbox