Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

29. manifestacija „Dani hrvatskog jezika“ održana u Čitluku

Osnovna škola fra Didaka Buntića iz Čitluka danas je u Hotelu Brotnjo bila domaćin 29. Dana hrvatskog jezika, kulturne manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Zavoda za školstvo Mostar.

Mlade recitatore, njihove mentore i predstavnike osnovnih škola s područja HNŽ koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, OŠ fra Didaka Buntića imala je čast ugostiti zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi na natjecanju recitatora. Dobrodošlicu nazočnima poželio je Marin Kapular, ravnatelj OŠ fra Didaka Buntića, koji je poželio mnogo uspjeha učenicima i proglasio Dane hrvatskog jezika otvorenim.

Dragi učenici, natjecatelji, učitelji, profesori, ravnatelji, predstavnici Zavoda za školstvo Mostar, predstavnici resornog Ministarstva, dobrodošli. Čast i zadovoljstvo mi je da vas možemo pozdraviti u Čitluku. Iskreno se nadam da su učenici koji su danas ovdje bili daleko najbolji u svojim školama. Također, iskreno se nadam da će najbolji od njih pobijediti – kazao je ravnatelj Kapular i dodao kako neće biti lako ostvariti pobjedu u konkurenciji najboljih iz županije te poželio da svi sudionici ponesu lijepe uspomene sa današnjeg natjecanja.

Uistinu, nije bilo lako pobijediti na manifestaciji koja svake godine omogućuje uživanje u vrhunskim nastupima učenika te ljepoti, bogatstvu i snazi hrvatske riječi izgovorene jezikom poezije. O pobjedniku ovogodišnjeg natjecanja recitatora odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Lidija Jerković, predstavnica Zavoda za školstvo Mostar, uz koju su nastupe učenika pozorno pratile Jadranka Medić, Danijela Škegro i Josipa Volarić, tri profesorice hrvatskog jezika i književnosti.

Nakon izvanrednih nastupa mladih recitatora i brižno osmišljenog zabavnog programa, pozdrave djelatnika Zavoda za školstvo Mostar i zahvalu svim sudionicima programa prenijela je Lidija Jerković, savjetnica za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo Mostar, kojoj je pripala čast da proglasi pobjednike.

Prema jednoglasnoj prosudbi Povjerenstva nagrađeni učenici osnovnih škola u pisanju poezije su:
Prvo mjesto – „Kako pomoći svijetu“, Nada Grizelj, učenica VII. razreda OŠ Antuna Branka Šimića – Mostar;
Drugo mjesto – „Pjesma života“, Ena Drmać, učenica VII. razreda OŠ Bartola Kašića – Mostar;
Treće mjesto –„Hercegovina je moja mati“, Anđela Sivrić, učenica VIII. razreda OŠ Bijakovići.

Najbolje ocijenjeni recitatori su:
Prvo mjesto – „Kako pomoći svijetu“, Sara Penavić, učenica VIII. razreda OŠ Antuna Branka Šimića – Mostar;
Drugo mjesto – „Gledam te“, Ana Cvitković, učenica OŠ fra Jeronima Vladića – Ripci;
Treće mjesto – „Trag za novog putnika“, Laura Jovanović, učenica OŠ Vladimira Pavlovića – Čapljina.

Županijsko natjecanje je prilika da proslavimo mjesec u kojem se odaje počast hrvatskom jeziku, jednom od najsnažnijih obilježja nacionalnog i kulturnog identiteta. Hrvatski je jezik tijekom povijesti bio i sinonim narodnosti i svojevrstan supstitut državnosti, dom u kojem se i u najtežim vremenima čuvala i očuvala nacionalna luč. Pozivam učenike i nastavnike da zajednički slave ljepote i vrednote hrvatskog jezika, koji se, kako je to i davna i nedavna povijest pokazala najbolje čuva proučavanjem, učenjem i poučavanjem. Upravo je ljubav spram hrvatskog jezika njegovih govornika najveći jamac njegove opstojnosti i trajnosti, što nikakva posebna zakonska regulativa ne može nadomjestiti – kazala je gospođa Jerković, čestitala pobjednicima i svim sudionicima natjecanja, te pohvalila OŠ fra Didaka Buntića za dobro osmišljen program i domaćinski ugođaj.

Za dobro odrađen posao vezan za organizaciju natjecanja Zavod za školstvo Mostar uručio je OŠ fra Didaka Buntića zahvalnicu koju je preuzela Božana Bevanda, pomoćnica ravnatelja, a valja istaknuti kako je OŠ fra Didaka Buntića, uz sudjelovanje u natjecateljskom dijelu, manifestaciju obogatila nastupom prošlogodišnje pobjednice, mladih glazbenica, članova recitatorske sekcije i ritmičke sekcije, dok je posjetiteljima putem prezentacije „Didakovo Brotnjo“ predstavila najznačajnije znamenitosti i najljepše priče mjesta koje su danas posjetili.

WordPress Video Lightbox