Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Međugorje, mjesto duhovne obnove

Međugorje, jedno od najvećih svjetskih marijanskih središta, mjesto je koje svakodnevno posjećuju brojni hodočasnici iz cijeloga svijeta. Fenomen Međugorje počeo je u ljeto davne 1981. godine, kada se prema svjedočanstvu šestero djece, 24. lipnja u ovome hercegovačkom mjestu ukazala Kraljica mira. Mir je sažetak svih njezinih poruka, to je stanje u kojemu sve poruke date u Međugorju nalaze svoje ispunjenje. Preko vidjelaca Kraljica mira daje mjesečne poruke vjernicima u kojima desetci tisuća vjernika traže nadu, spas i ispunjenje svojih molitvi i nada.

Međugorje je kao jedinstven fenomen u suvremenom svijetu koji u to kršovito hercegovačko mjesto privlači milijune hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Prema nekim istraživanjima pretpostavlja se kako je Međugorje u 28 godina posjetilo 30 milijuna ljudi, što niti jedan drugi turistički centar u Bosni i Hercegovini a i šire nije uspio dosegnuti.

Kao jedan od silnih plodova Međugorja vidim doživljaj i iskustvo čovjeka kao osobe, Boga kao Boga. U Međugorju doživljavamo vjeru bjelodano kao osobni odnos između Boga i čovjeka.

Ukazanjem Kraljice Mira, Međugorje se razvilo turistički i postalo je nezaobilazna destinacija s bogatim vjersko-molitvenim sadržajem za milijune hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Tijekom cijele godine u Međugorju se održavaju brojni seminari i festivali, a među njima, svakako treba istaknuti Festival mladih koji se već 20 godina održava u Međugorju. U vrijeme održavanja mladi diljem svijeta mole se, pjevaju, svjedoče o svojoj vjeri, sudjeluju u procesiji i klanjanju, druže se i razgovaraju.

Festival mladih se svake godine održava u prvim danima mjeseca kolovoza i u vrijeme njegova trajanja Međugorje je svjetski centar mladih iz kojega se svijetu šalju poruke mira, ljubavi i vjere. Hodočasnici koji dođu u Međugorje uz nezaobilazan posjet Brdu ukazanja i Križevcu, u svetištu imaju prigodu posjetiti još nekoliko zanimljivih odredišta.

U sklopu svetišta nalazi se i Majčino selo , ustanova za odgoj i skrb napuštene i nezbrinute djece. Danas o toj djeci skrbe međugorski franjevci na čelu s duhovnim vođom fra Svetozarom Kraljevićem, koji je i ravnatelj Majčinog sela.

Svakodnevno to mjesto pruža odgojno-obrazovni rad onima koji su od svih napušteni ili na bilo koji način odbačeni od društva.

Integrirano u turističku ponudu Međugorja, Majčino selo je nezaobilazna destinacija posjeta hodočasnika koji svakako neposrednim doživljajem prenose pozitivnu sliku Međugorja u svijet.

U sklopu Majčinog sela djeluje i zajednica za liječenje ovisnika “Milosrdni Otac” koju je utemeljio pokojni fra Slavko Barbarić 1999. godine i ova je kuća utočište momcima koji su pali u pakao droge i traže izlazak iz krize i nadu u bolje sutra. Iako mlada, Zajednica je svojim radom stvorila pozitivan i prepoznatljiv imidž diljem svijeta.

Uz ovu kuću, djeluje i Kay centar, kuća za napuštene i odbačene žene. Uz zajednicu Milosrdni Otac, u Međugorju od 1993. godine djeluje Cenacolo. Temelj ove zajednice jesu molitva i vjera u bolji život, život bez droge.

WordPress Video Lightbox