FOTO: Prigodnom svečanošću obilježen završetak obnove zgrade OŠ fra Didaka Buntića

Ispis

škola Svečanošću na kojoj su dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i ravnatelj OŠ fra Didaka Buntića Marin Kapular otkrili ploču na novoobnovljenoj zgradi škole, danas je označena uspješna realizacija projekta povećanja energetske učinkovitosti zgrade OŠ fra Didaka Buntića u Čitluku. Također, na današnjoj svečanosti premijer Herceg je ravnatelju Kapularu uručio energetski certifikat.

U prvoj fazi Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ izvršena je obnova na šest zgrada obrazovnih institucija i jednom dom zdravlja, a u obnovu zgrade OŠ fra Didaka Buntića utrošeno je više od 500 tisuća KM.

Na početku svečanosti ravnatelj Marin Kapular pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima koji su podržali projekt i pomogli u njegovoj realizaciji posebice ističući zahvalu Općini Čitluk i ministru Stjepanu Krasiću koji su zaslužni za izradu elaborata o energetskoj učinkovitosti koji je bio „ulaznica“ za ovaj projekt.

- Na projekt smo se prijavili i odobreno nam je više od 500 tisuća KM. Odobrena sredstva utrošili smo u izmjenu krova na krilu zgrade u kojem je ranije bila Srednja škola, izmjenu otvora na spomenutom dijelu i zapadnoj strani, fasadu na cijeloj školi, kotlovnicu i rasvjetu. Koliko je to vrijedno najbolje govori podatak da smo prije realizacije ovog projekta trošili skoro 35 tona lož-ulja na grijanje objekta. Ove zime, znate da je zima bila dosta hladna, svega je potrošeno 19 tona lož-ulja i još nam je lož-ulja ostalo u kotlovnici – kazao je ravnatelj Kapular i dodao da su značajne uštede ostvarene i u potrošnji električne energije te da će uštede biti i veće kada škola počne koristiti pelet kao sirovinu za grijanje.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta povećanja energetske učinkovitosti ravnatelj Kapular je dodao kako je preostala izmjena podova u jednom dijelu zgrade.

- Izražavam veliko zadovoljstvo što smo se danas ovdje okupili povodom svečanog obilježavanja završetka radova u sklopu projekta povećanja energetske učinkovitosti. Svakako, ovdje se želim zahvaliti predsjedniku Vlade HNŽ dr. sc. Nevenku Hercegu i svim članovima Vlade, dopredsjedatelju Skupštine Tomislavu Martinoviću, zato što su  u projekt energetske učinkovitosti uključili i našu Osnovnu školu fra Didaka Buntića. Vjerujem da će u sljedećem razdoblju naši nastavnici i učenici u značajno boljim uvjetima moći radit, a svakako je značajno napomenuti da će se ovim projektom ostvariti značajne uštede – izjavio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić uz ocjenu da Općina Čitluk i Vlada HNŽ imaju jako uspješnu suradnju koja se ogleda u realizaciji nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

Povećanje energetske učinkovitosti i obnova zgrade i OŠ fra Didaka Buntića lijepo se uklopila u obilježavanje 100. obljetnice velikog djela fra Didaka Bunitća, spašavanja djece od gladi. Osnovna škola u Čitluku danas s ponosom nosi ime Oca Hercegovine a i sam fra Didak Buntić bio je veliki zagovaratelj obrazovanja, a na poseban način opismenjavanja žena.

- Vlada kojoj sam na čelu od samog početka radi ne samo na stvaranju jednakih mogućnosti za obrazovanje, što je jedan od temeljnih ciljeva u obrazovanju, nego i stvaranju boljih uvjeta učenja i rada ovdje u ovoj školi, ali i drugim školama na području naše županije. Kada smo se odlučili uključiti u ovaj projekt, projekt energetske učinkovitosti u Federaciji, procijenili smo da je to najbolji i najefikasniji način kako pomoći ili poboljšati uvjete rada i učenja u javnom obrazovanju, ali isto tako i u zdravstvenim i ostalim javnim objektima – kazao je dr. sc. Nevnko Herceg na današnjoj svečanosti.

Realizacijom prve faze projekta povećanja energetske učinkovitosti u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama na području HNŽ, Županija je pružila značajnu podršku općinama koje same nemaju dovoljna sredstva za obnovu te je uz poboljšavanje uvjeta za rad omogućila značajne ekonomske i energetske uštede, zbog čega će se ovaj projekt nastaviti i u ovoj godini.

- Novi lijepi izgled i veća energetska vrijednost ove škole, još više zadovoljstvo vas koji ovdje raditi i djece koja se ovdje obrazuju, drže nas u uvjerenju da smo na pravom putu i još više nas uvjeravaju da trebamo nastaviti s ovim i sa sličnim projektima u cijeloj našoj županiji. Vlada je za ovu godinu osigurala dodatan dva milijuna KM kako bi „utoplila“ četiri objekta. Ova prva faza projekta obnove sedam javnih objekata, od čega šest škola i jednog doma zdravlja, rekao bih da je rezultat sinergije unutar Vlade i sinergije s našim partnerima u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja koji formalno implementiraju ovaj projekt. Također, sinergije s međunarodnim institucijama i nadam se da ćemo tu sinergiju koja je bila evidentna u prvoj fazi nastaviti i drugoj fazi ove godine i narednih godina – zaključio je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNŽ.

Na današnjoj svečanosti najavljena je i obnova zgrade područne škole u Biletićima. Inače, članovi Vlade HNŽ danas su u Čitluku boravili u radnom posjetu te su nakon obilaska škole održali 47. sjednicu Vlade HNŽ.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537