Poništeno imenovanje sudaca za Čitluk, VSTV BiH cijelu proceduru vratio na početak

Ispis
općinski sud Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donesena je odluka o poništenju imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk, piše Večernji list BiH. Iako jučer od VSTV-a nismo mogli dobiti službenu potvrdu ove vijesti, neslužbeno smo doznali kako je na sjednici usvojena odluka da se procedura vrati na početak, odnosno da se ponovno krene s izborom sudaca na dužnosti za čitlučki sud. Takva odluka je donesena nakon tri mjeseca čekanja.

VSTV BiH je još u studenom prošle godine na pozicije u Općinski sud Čitluk imenovao dvije sutkinje iz reda bošnjačkog naroda, jednu iz reda hrvatskog te jednu sutkinju iz reda srpskog naroda. Tako su prekršene ustavne i druge zakonske odrednice koje nalažu da se pri izboru uzme u obzir nacionalni sastav stanovništva područja na kojem djeluje sud. U Čitluku živi više od 98 posto Hrvata.

 

Raditi po zakonu

- U brojnim dopisima koje smo poslali na sve relevantne adrese u BiH dokazali smo kako imenovanja nisu zakonita. Zadovoljan sam što je to sada shvatio i VSTV BiH i što je poništio prijašnju odluku. Mnogo truda uložili smo u projekt Općinskog suda u Čitluku i očekujem da će nova imenovanja biti izvršena sukladno zakonskim odrednicama, rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Ništa manje zadovoljan odlukom VSTV-a BiH nije bio dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Istaknuo je kako je ovo pitanje moglo biti riješeno prije nekoliko mjeseci, ali, ipak, kraj priče ima pozitivan ton.

- Poništenje imenovanja samo je pokazatelj kako smo s razlogom prosvjedovali posljednja četiri mjeseca. Proces se vratio u zakonske okvire i nove procedure treba što prije završiti kako bi Općinski sud u Čitluku počeo što prije funkcionirati. Ta institucija je od velike važnosti za općinu i stanovnici Čitluka ne trebaju više čekati na završetak ovoga procesa, poručio je Martinović.

Možda najviše emocija zbog ove odluke jučer je pokazao načelnik općine Čitluk Marin Radišić. U izjavi za Večernji list on je naglasio kako je posljednjih mjeseci, zbog svih događanja vezanih uz čitlučki sud, bilo i više nego narušeno povjerenje u domaće institucije, ali kako posljednja odluka VSTV-a BiH ipak djelomično mijenja stanje.

- Ovo je bila jedina ispravna odluka koju je VSTV BiH mogao donijeti. Čak možemo reći kako nam ovo vraća nadu u neovisnost i ispravan rad domaćih institucija. Nadamo se kako se nikada više nećemo naći u sličnoj situaciji i kako će od sada institucije raditi onako kako je zakon to naložio, zaključio je Radišić.

Zbog slučaja „Čitluk“, mjesecima već traju polemike o načinu biranja kadrova za pravosudne dužnosti u BiH. S cijelim slučajem bila je upoznata i međunarodna zajednica u BiH, a čak je i zamjenik visokog predstavnika u BiH upozorio VSTV BiH kako su odluke vezane uz Sud u Čitluku izvan zakonskih okvira te kako ih treba korigirati. Zanimljivo je kako VSTV BiH u svom priopćenju nakon dvodnevne sjednice nije spomenuo da su ranija imenovanja poništena te kako se ide u nove procedure.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537