„Donji Ograđenici“ slavljeničkim koncertom proslavili 60. obljetnicu osnutka

Ispis

koncertKulturno-umjetničko društvo „Donji Ograđenici“ proslavilo je jučer 60. obljetnicu osnutka društva. Za ovu prigodu Društvo je priredilo slavljenički koncert, kojem su između ostalih nazočili načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, te veliko pučko veselje na kojem su mještani dvije mjesne zajednice i njihovi gosti proslavili obljetnicu osnutka društva koje je najsvjetlije i najplodonosnije trenutke djelovanja imalo 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

O bogatoj povijesti Društva svjedočile su fotografije izložene na mjestu održavanja slavljeničkog koncerta, a pozornica ukrašena detaljima iz prošlosti također je podsjećala na vremena kada je Društvo brojilo mnogo članova i nizalo zapažene nastupe.

Nakon intoniranja Lijepe naša i odavanja počasti poginulim i preminulim članovima društva, te pokojnim braniteljima i žiteljima MZ Donji Veliki Ograđenik i MZ Donji Mali Ograđenik, pozdravne riječi okupljenima uputio je prof. dr. sc. Šimun Musa, professor emeritus. Akademik Musa u svom se izlaganju osvrnuo na važnije datume iz povijesti KUD-a Donji Ograđenici i uspjehe koje je ovo Društvo postiglo tijekom svog djelovanja. Poseban naglasak akademik Musa stavio je na uspjeh „Ograđeničkih Džižuka“, ali je također i napomenuo da Društvo nema svoje pisane kronike.

Povijest društva i mjesta odakle dolaze njegovi članovi u stihovima prigodne pjesme, pisane za izvedbu na guslama specijalno za ovu prigodu, opjevao je Ivan Šarac, a budući da je za potrebe proslave prvih Dana berbe grožđa u općini Čitluk 1956. godine osnovano još nekoliko društava na slavljeničkom koncertu KUD-a Donji Ograđenici nastupila su sva kulturno-umjetnička društva s područja općine Čitluk, kulturno-umjetničko društvo iz Busovače, svirači tradicijskih glazbala, pjevačke skupine i brojni drugi.

Svoj nastup na koncertu tako su, nakon prigodnog igrokaza koji su izveli Filomena Šarac, Ante Luburić i mladi, imali članovi KUD-a Donji Ograđenici koji su na koncertu izveli igre iz Hercegovine, po prvi put i Bunjevačko kolo, te pjevali gangu i bećarac. Na koncertu su također nastupili: Ograđenički bećari, pjevači iz Jara, članovi HKUD Brotnjo, HKUD „Sv. Marko“ – Vionica, HKUD „Didak“, HKD Napredak – Busovača, harmonikaški trio Ivan Šarac, Danijel Martinčić i Josip Šarac, Antas Mucić, Mato Anić, Marijo Smiljanić, Leonarda Šarac i Marijeta Šarac.

Na kraju koncerta zaslužnim članovima društva uručene su prigodne zahvalnice, nakon čega je druženje nastavljeno na prigodnom domjenku.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537