Župljani župe Čerin odali počast poginulim braniteljima iz svoje župe

Ispis

poginuli braniteljiPosljednje nedjelje u mjesecu listopadu, župljani župe Čerin s posebnim pijetetom prisjećaju se svih poginulih branitelja iz župe Čerin koji su svoje živote položili za Domovinu u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu, Hrvatskom proljeću i Domovinskom ratu. Odavanje počasti poginulim vitezovima započelo je kod impresivnog spomenika podignutog za 792 žrtve polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom.

Vijence kod spomenika poginulim danas su položili predstavnici Općine Čitluk, župe Čerin, članovi obitelji poginulih branitelja, suborci i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a molitvu za spokoj poginulih branitelja predvodio je župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika fra Tihomir Bazina, koji je također predvodio i sv. Misu u čerinskoj župnoj crkvi.

Osvrćući se na čitanje iz Lukina evanđelja o cariniku Zakeju koji mijenja svoj pogled, svoj kut gledanja nakon susreta s Isusom i postaje svjestan da treba mijenjati svoj odnos prema ljudima, fra Tihomir Bazina u dijelu svoje današnje propovijedi je poručio:

- Braćo i sestre, i nama danas je potrebna promjena pogleda jer naš život, naš pogled ne smije biti pogled mržnje, pogled prijezira, nego pogled oprosta. Iako nije jednostavan, nije lagan, ali bez njega nama nema slobode srca. Bez oprosta mi ostajemo robovi samima sebi. Isus je savršen primjer tog oprosta. On na križu oprašta jer biva ubijen potpuno nevin, i tada je spreman oprostiti. Naši pokojni branitelji bili su ubijeni zato što su branili svoje, zato što im je stalo, zato što nisu kukavice. Oni su htjeli imati drugačiji pogled, pogled ljubavi, pogled žrtve, pogled vjere i pogled slobode svoga naroda. Zbog tog pogleda platiše najvišu cijenu, ali da nije bilo takvog idealističnog pogleda, ni naši pogledi danas ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Naši pogledi sasvim sigurno ostali bi zamućeni a ne bistri i jasni.

Počast poginulim braniteljima s područja župe Čerin odana je danas, a počast svim poginulim braniteljima s područja općine Čitluk bit će odana sutra polaganjem vijenaca kod Spomen križa u 10.45 sati i slavljenjem sv. Mise u župnoj crkvi Krista Kralja u 11 sati.

Fotografije iz Čerina možete pogledati OVDJE.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537