Prusina: Teško je prejudicirati, ali očekujemo jednu od najkvalitetnijih berbi u posljednjih 15 godina

Ispis

trganje U Kamenim vinogradima, jedinstvenom vinogradu Vinarije Čitluk u svijetu, danas je započela selektivna berba grožđa. Vremenski uvjeti koji vladaju u Hercegovini posljednjih dana pridonijeli su ubrzanom sazrijevanju grožđa pa smo o početku berbe, kvaliteti grožđa i sličnim temama razgovarali s doc. dr. sc. Tihomirom Prusinom, glavnim enologom Vinarije Čitluk d.d.

- Berba 2015. godine počela je 28. kolovoza, nešto možda ranije, ali i nije jer je bilo godina kada je berba bila i ranija. Vremenski uvjeti koji vladaju u posljednjih 15 dana ubrzali su proces zrenja, dolazi do dehidracije bobice i tako se nakuplja šećer i koncentrira kiselost pa smo mi počeli 28. kolovoza sa sortom vranac koja dozrijeva 15 dana ranije od žilavke – rekao nam je na početku razgovora glavni enolog Vinarije Čitluk i pojasnio kako nasadi vranca u dolini rijeke Neretve uvijek dozrijevaju ranije pa samim time imaju i raniju berbu nego u Brotnju.

I dok je berba grožđa u dolini rijeke Neretve započela krajem kolovoza, berba u Kamenim vinogradima započela je s prvim danom rujna, a o selektivnoj berbi u ovom glasovitom vinogradu Prusina nam je rekao:

- Vinogradi raritet u svijetu, Kameni vinogradi u Blizancima, isto tako gdje je posađena žilavka, imaju ranije dozrijevanje grožđa nego uobičajeno u drugim vinogradima, a ovi vremenski uvjeti su pridonijeli da se ubrza proces zrenja i danas, 1. rujna počeli smo sa selektivnom berbom u Kamenim vinogradima i ta berba će se sigurno otegnuti do 20. rujna, jer jedan dio izvrsnog grožđa ostavljamo na trsu s vrlo malim urodom (grozd-dva) za proizvodnju vina Tvrtko.

 

Dio grožđa i ove godine namijenjen za proizvodnju pjenušca

Za razliku od Kamenih vinograda u kojima je berba počela danas, plantažni vinogradi u kojim su tla dublja mogu još čekati, no zaključak profesionalnih vinogradara i privatnih proizvođača grožđa je da vremenski uvjeti koji vladaju u posljednje vrijeme pogoduju sazrijevanju grožđa i ranijoj berbi, tako da je očekivati da bi veliki dio vinograda u Brotnju mogao biti otrgan do krajem ovog ili u sljedećem tjednu. Istog je mišljenja i Prusina koji kaže:

- Mislim da će u narednom tjednu, ili bolje rečeno do 15. rujna,  većina vinograda u privatnom vlasništvu biti obran, a Vinarija Čitluk rastegne berbu mjesec dana, nekada i više, jer beremo selektivno i imamo sedam različitih sorata i svakoj sorti treba različito pristupiti. Za par dana počinjemo brati na Trtli chardonnay za proizvodnju pjenušca, naime poznato vam je da je ove godine Vinarija Čitluk u promet pustila pjenušavo vino na bazi sorte chardonnay i žilavke u jednakom omjeru. I ove godine odvajamo određenu količinu grožđa, to se grožđe bere nešto ranije s nižim šećerima i višim kiselinama da bi se dobilo jedno osnovno vino za proizvodnju pjenušca.

Razgovor s doc. dr. sc. Tihomirom Prusinom iskoristili smo da glavnog enologa Vinarije Čitluk upitamo i za kvalitetu ovogodišnjeg grožđa, a on nam je rekao kako je ova godina po kvaliteti grožđa jedna od najboljih, posebice pogodna za proizvodnju Blatine.

- Kada govorimo o kvaliteti grožđa trebaju se spomenuti 2003., 2007., 2011., pa ako ćemo plus četiri i ova 2015. Znači svake četiri godine imamo iznimno dobre berbe. Godine s ovako puno sunca izuzetno su dobre berbe za proizvodnju Blatine. Dosada je vladalo mišljenje da Blatina ne može se proizvesti sama od sorte blatina, nego se mora dodavati alicante bouschet, ili game bojadiser, pa čak i vranac, međutim dokazali smo da ako je grožđe blatine tehnološki zrelo, i počinje se ono što mi u Hercegovini kažemo čereziti na vrhu, ta Blatina daje izuzetno jaku boju. U to smo se uvjerili i ove godine uzimajući uzorke blatine i očekivati je jednu berbu, teško je prejudicirati i reći najbolju berbu, ali među boljim berbama sigurno u posljednjih 10-15 godina.

U razgovoru s doc. dr. sc. Tihomirom Prusinom dotaknuli smo se i teme otkupa grožđa, a govoreći o mogućnosti da Vinarija Čitluk otkupi viškove privatnih proizvođača Prusina je rekao kako Vinarija Čitluk ne može otkupljivati grožđe dok bere vlastito. Prema riječima glavnog enologa Vinarija Čitluk u svojim nasadima ima različite vrsta grožđa od kojih svaka zahtjeva različit pristup. Iz tog razloga Vinarija pristupa selektivnoj berbi kako bi dobila što kvalitetnija vina pa je teško u takvu berbu grožđa uključiti i privatno grožđe nad kojim Vinarija Čitluk nije imala nadzor.

Budući da je berba grožđa u Vinariji Čitluk počela u vremenskom razdoblju u kojem još vladaju jako visoke dnevne temperature važno je spomenuti da na visokim temperaturama grožđe u jutarnjim satima na obradu dolazi sa nešto nižim temperaturama, no to nije tako u popodnevnim satima. Iz ovog razloga Vinarija Čitluk ima uređaj za hlađenje tek samljevenog grožđa i ono se odmah u startu hladi kako ne bi došlo do problema u fermentaciji i kako bi se proizvela visoko kvalitetna vina.

Da Vinarija Čitluk proizvodi upravo visoko kvalitetna vina koja su prepoznata na svjetskom tržištu potvrđuje podatak da polovinu svoje proizvodnje Vinarija Čitluk izveze u neku od 22 zemlje u svijetu s kojim je Vinarija Čitluk do sada uspostavila uspješnu poslovnu suradnju.

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537