Ekshumirani posmrtni ostaci dviju žrtva na brdu Zoljevac

Ispis

ekshumacijaPosmrtni ostaci dviju žrtava Drugog svjetskog rata ekshumirani su jučer na brdu Zoljevac u sklopu aktivnosti koje provodi Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Postupajući na temelju prikupljenih informacija Povjerenstvo je odlučilo obaviti ekshumaciju posmrtnih ostataka iz grobišta u kojemu su se prema kazivanjima svjedoka nalazili posmrtni ostaci ubijenog Ante Romića i još jedne ili dvije žrtve Drugog svjetskog rata čiji je identitet ostao nepoznat.

Arheolog Tihomir Glavaš rukovodio je jučerašnjom ekshumacijom, a mjesto pokopa žrtava bilo je obilježeno i prije ekshumacije što je uvelike olakšalo potragu za posmrtnim ostacima. Nakon pomne pretrage terena i brižljivog razdvajanja posmrtnih ostataka ustanovljeno je kako su u grobnicu sahranjene dvije žrtve.

Prikupljeni posmrtni ostaci nakon obavljene ekshumacije pohranjeni u sanduke namijenjene za ovakve slučajeve, a po završetku prikupljanja posmrtnih ostataka grobište je vraćeno u prvotno stanje kako bi i dalje svjedočilo o mjestu stradanja.

Nakon povratka s terena sanduci su smješteni u čitlučku mrtvačnicu u groblju Podadvor.

ekshumacija ekshumacija ekshumacija

 

KONTAKT

kontakti

Općina Čitluk
Trg žrtava Domovinskog rata 1
88260 Čitluk


Tel: + 387 36 640 500
Fax: + 387 36 640 537

Povjerenstvo

Predsjednik:
Slaven Markota

Članovi:
fra Miljenko Mića Stojić,
Rade Stojić,
fra Kornelije Kordić,
Ivica Šarac,
Andrija Stojić,
Ilko Prusina,
Ivan Stojić,
Ivan Sivrić,


Mandat članovima iznosi 4 godine.
Imenovani 28. siječnja 2016. godine.