Žilavka terroir u Međugorju bio je ispunjen posjetiteljima kojima su ispunjena srca
Udruga BLAŽ Enology koja se već deset godina bavi promocijom autohtonih hercegovačkih vina žilavke i blatine, kako bi Hercegovinu predstavila kao vinsku regiju sinoć je organizirala odlično posjećeni Žilavka terroir u Etnu selu Herceg u Međugorju. Tridesetak vinara, uz štandove s hercegovačkim delicijama, osiguralo je najbolje okuse Hercegovine za nepce više od tisuću posjetitelja, koje su zabavljali klapa Sebenico i Nina Badrić.

Predstavljena su sva lica žilavke poput svježe, odležane, arhivske, oranž… kao i potencijal ovoga vina u jačanju Hercegovine na turističkoj karti svijeta. Žilavka terroir privukao je brojne gospodarstvenike, političare i uglednike iz svih područja života, a posebno su se isticali sportaši. Jedino oni možda imaju više medalja i priznanja s međunarodnih natjecanja od žilavke.

Neki od njih dodijeli su i priznanja organizatora poput Aljoše Asanovića i Ivice Tucka, a na događaju su bili i brojni drugi proslavljeni sportaši Ivan Dodig, Marin Šego, Stanko Barać…

Organizatori su u znak zahvale za podršku koju su dobili dodijelili zlatne kolajne prvom doktoru vinarstva u Hercegovini dr. sc. Tihomiru Prusini, Udruzi gospodarstvenika Brotnjo koja je partner ovog festivala, a nagradu je primio predsjednik Udruge Dario Ostojić, kolajna je dodijeljena i načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću, federalnoj ministrici okoliša i turizma Nasihi Pozder, federalnoj ministrici prometa i komunikacija Andrijani Katić, koja je otvorila festival, ističući kako ovaj događaj predstavlja važan iskorak za Hercegovinu, ne samo u promociji vrhunskih vina, već i u stvaranju snažnog identiteta temeljenog na tradiciji, kvaliteti i zajedništvu.

Naglasila je kako žilavka kao autohtona sorta i simbol hercegovačkog podneblja zasluženo dobiva sve veću pozornost na domaćoj i međunarodnoj sceni. Posebno je istaknula doprinos vinara koji svojim predanim radom postavljaju Hercegovinu na kartu prepoznatljivih vinskih regija, dodajući kako su „u svoje čaše pretočili snagu hercegovačkog kamena, toplinu sunca i svu ljubav prema lozi“.
Ratovi, godine gladi, suše, bolesti… Nikakva nepogoda nikad nije zaobišla Hercegovinu kroz povijest, ali Hercegovac je opstao i ostao. Kao i žilavka. I sada zajedno idu u budućnost.

”Nismo bili svjesni važnosti, kvalitete i potencijala žilavke, ali se osvješćujemo. Ona je tu od 14. stoljeća i treba je cijeniti. Kad je u 20. stoljeću bilo 6400 vinograda filoksera ih je poharala i dobar dio nasada je tada stradao, ali se oporavila. Nigdje kao ovdje u Hercegovini nije tako plodonosna s puno šećera i puno kiselina koje joj daju jednu harmoniju. Ovdje je specifičan terroir za žilavku, a ne u Makedoniji ili negdje drugdje”, kazao je prof. dr. sc. Tihomir Prusina, koji je pozvao mlade na sadnju žilavke koju su im sačuvali njihovi očevi i djedovi, a kao i svi posjetitelji i on je bio zadovoljan ovim događajem koji mu je kako je rekao ispunio srce te se raduje sljedećem, a organizatori najavljuju kako će i ovaj događaj, kao i drugi u organizaciji Udruge BLAŽ Enology, postati tradicionalan.





