Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Završena osma međunarodna smotra folklora u Vionici

Nastupom osam kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina sinoć je završena dvodnevna međunarodna smotra folklora „Međunarodna večer folklora – Vionica 2019.“. Osmu međunarodnu smotru folklora organizirao je HKUD Sv. Marko iz Vionice, a uz domaćine sinoć su u Vionici nastupili: KUD Aluminijum – Podgorica, KUD Jedinstvo – Split, HKUD Topala – Vitez, KUD Puračić, HKUD Čeljevo, KUD Usora i Vukšićki bećari.

HKUD Sv. Marko Vionica i ove je godine uspješno organizirao smotru folklora koja je u osam godina održavanja postala nadaleko poznata i prepoznatljiva. Prepoznatljivost manifestaciji dali su njeni organizatori svojom širokogrudnošću, velikim angažmanom i ljubavlju prema tradicijskoj baštini, ali doprinos prepoznatljivosti manifestacije dala su i tri državna folklorna ansambla i više od stotinu kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina iz trinaest zemalja, koliko ih je nastupilo u proteklih osam godina u Vionici.

Svake godine posjetitelji manifestacije mogu uživati u nastupima mladih članova kulturno-umjetničkih društava, kao i u nastupima folkloraša koji dugi niz godina čuvaju kulturnu baštinu krajeva iz kojih dolaze i s velikom je ljubavlju predstavljaju na pozornici.

Nastup svakog kulturno-umjetničkog društva poseban je jer posjetiteljima dočarava originalnost narodnih nošnji, plesova i pjesama. Posjetitelji završne večeri 8. Međunarodne smotre folklora uistinu su mogli uživati u raznolikom programu, na kraju kojega su domaćini sudionicima uručili zahvalnice za sudjelovanje.

Predstavnici društva koja više godina nastupaju u Vionici istaknuli su prijateljsku suradnju svojih društava sa HKUD Sv. Marko Vionica, dok su predstavnici društava koja su ove godine po prvi put nastupila u Vionici istaknuli kako će se rado odazvati na ponovni poziv.

Zanimljivo, članovi vioničkog kulturno-umjetničkog društva na ovogodišnjoj su smotri ugostili Vukšićke bećare s kojima su se bratimili sredinom svibnja. Vukšićki bećari su se, nakon zajedničkih nastupa u glazbeno-scenskom spektaklu Lijepom našom i ostalih zajedničkih nastupa, rado odazvali pozivu za gostovanje u Vionici, baš kao i svi ostali izvođači. Dugogodišnji prijatelji HKUD Sv. Marko Vionica iz podgoričkog KUD-a Aluminijum nastupili su na obje večeri ovogodišnje smotre, kako na završnoj tako i na prvoj večeri koju je obilježilo ponovno gostovanja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

U svom drugom nastupu u Vionici članice i članovi LADA predstavili su se programom posvećenim plesovima, pjesmama i običajima koje njeguju Hrvati naseljeni izvan domovine, što je samo djelić repertoar jednog od najboljih svjetskih folklornih ansambala koji u 2019. godini obilježava 70-tu obljetnicu uspješnog umjetničkog djelovanja.

WordPress Video Lightbox