Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Završena manifestacija „Božićni susret s Maticom u Brotnju“

Otvorenjem izložbe radova dr. art. Josipa Mijića i predstavljanjem troknjižja fra Vendelina Karačića, održanim sinoć u Čitluku, završena je ovogodišnja tradicionalna manifestacija Ogranka Matice hrvatske Čitluk „Božićni susret s Maticom u Brotnju“.

Čitlučkoj publici dr. art. Josipa Mijića predstavio se izložbom skulptura malog formata pod nazivom „Aranea“, a o izloženim radovima koji se u Galeriji Klub Matice hrvatske u Čitluku mogu razgledati do 6. veljače, kao i o samom autoru govorili su: prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, akademska slikarica Kristina Ćavar, književnik i novinar Dragan Marijanović i fra Vendelin Karačić.

Predstavljači su biranim riječima predstavili radove iz postavljene izložbe, istaknuli Mijićevu doktorsku disertaciju s tamom“Tmasto i materijalno u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu“ te umjetnikove ranije izložbe, kao i osvojene nagrade u BiH i inozemstvu.

Akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, proglasio je izložbu otvorenom, nakon čega je druženje ljubitelja umjetnosti nastavljeno u hotelu Brotnjo na predstavljanju troknjižja fra Vendelina Karačića.

Uz samog autora, troknjižje sačinjeno od fra Vendelinovih knjiga „Glasnik dobrote Gospodnje“, „Iz vječnosti kaplje vrijeme“ i „Kalež koji vrišti“ predstavili su Dragan Marijanović, prof. Jozo Marić i fra Miljenko Mića Stojić.

Odabrane pjesme iz spomenutih knjiga čitala je Željka Šaravanja, dok je svojim nastupom sinoćnje predstavljanje glazbeno obogatila flautistica Sara Jurešić iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

U svojim pjesmama fra Vendelin je opjevao dušu svog kraja, stradanje franjevaca i niz drugih tema koje su privukle pažnju franjevca koji je zaređen 9. srpnja 1967. godine i više od pedeset godina služi na dobrobit svog puka na različite načine. Fra Vendelinove knjige, uz snažan autorov izričaj, često su i vizualno urešene pa su tako ilustracije za knjige „Glasnik dobrote Gospodnje“ i „Iz vječnosti kaplje vrijeme“ izradili fra Tihomir Bazina i Vilim Parić, dok je fra Ante Tomas ustupio stare fotografije objavljene u knjizi „Kalež koji vrišti“.

Cjelokupno djelovanje fra Vendelina Karačića na predstavljanju u Čitluku iznimnim je ocijenio akademik Josip Muselimović, a valja istaknuti da je fra Vendelin Karačić primjerke svojih do sada objavljenih knjiga darovao knjižnici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića

Izložba dr. art. Josipa Mijića i predstavljanje troknjižja fra Vendelina Karačića održane su posljednjeg dana manifestacije „Božićni susret s Maticom u Brotnju“. Na kraju spomenute manifestacije, prof. Andrija Stojić istaknuo je kako Ogranak Matice hrvatske Čitluk svake godine organizira tradicionalne kulturne manifestacije i posebno istaknuo nakladničku djelatnost OMH Čitluk.

Govoreći o najnovijim nakladničkim ostvarenjima Stojić je istaknuo da tri romana iz naklade OMH Čitluk zauzimaju vodeće, treće i osmo mjesto na rang listi najčitanijih romana u Hrvatskoj, te da bi bio izuzetno ponosan da Ogranak Matice hrvatske u Čitluku bude izdavač dnevnika fra Zdenka Karačića, fra Vendelinova pokojnog brata koji je jedan dio svoje službe proveo kao župnik u Čitluku i svojim djelovanjem dao veliki doprinos čitlučkom ogranku Matice.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.976623955818566.1073743040.252864094861226&type=1&l=dc688c4207

WordPress Video Lightbox