Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Vjera, ljubav i domovina opjevani u zbirci pjesama Velimira Vele Raspudića

Velimir Velo Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata, već više vremena pozornost privlači svojim pjesmama. Raspudićeve pjesme put do čitatelja pronašle su i prije objavljivanja prve knjige, a sinoćnje predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“, održanu u hotelu Brotnjo, potvrdilo je da pjesme iz srca i duše kod čitatelja izazivaju veliku pozornost i divljenje. Naime, na predstavljanju zbirke poezije koja je objedinila sedamdeset Raspudićevih pjesama, čije su teme najčešće: vjera, ljubav prema domu i domovini, ljubav prema Bogu i bližnjima, Hercegovini, velikani hrvatske povijesti i Domovinski rat okupilo se 200 posjetitelja koji su uživali u predstavljanju.

Predstavljanje zbirke poezije održano je u sklopu tradicionalne kulturne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“, a u uz samog autora u predstavljanju knjige sudjelovali su Mate Grbavac, Nelica Jelčić, Andrija Stojić, Ivana Grbavac i flautistice iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Pjesnik Raspudić u nekim svojim pjesmama duboko promišlja o vlastitom identitetu. Ta pjesma je uvijek duboka, ima nekoliko idejnih razina, a koliko god da progovara o pjesnikovim osobnim doživljajima, o njegovim razmišljanjima o vlastitom bitku, ideja se može prenijeti i na čitatelja, čak i na cijelo društvo… Pjesnik u svojim pjesmama govori o istinama života i to najčešće s mnogo žara i poletnosti, pogotovo kada se radi o domovini. Na izražajan i osjećajan način opjevana je ljepota i osobitosti rodnog kraja, Brotnja. Zastupam tezu da je svaka knjiga kuća od jezika, ova Velimirova – Velina kuća je lijepa iznutra i izvana i iznad svega promicateljica baštine i vrijednosti – kazao je, uz ostalo, govoreći o zbirci poezije Vjera, ljubav i domovina prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i čitateljima toplo preporučio najnoviji naslov iz naklade Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Urednik prve Raspudićeve zbirke poezije je Borislav Šimović, dok je recenzent Mate Grbavac. Osvrćući se na zbirku poezije koja nagovještava buduće stvaralaštvo, Grbavac je u svojoj recenziji zabilježio:

Ono što se može reći za Velimira Raspudića je to da se pojavio pjesnik koji ima i talenta i duha. Sav je u pjesmi. U njoj je bilo njegova srca, njegov grleni domoljubni glas, u njoj je slika njegovog Brotnja, njegove Hercegovine, njegova i naša Hrvatska, ljubav prema svome rodu, zemlji, teškoj, ali ponosnoj prošlosti. Kada govorimo o tematici njegovih pjesama ona se nazire iz samog naslova: vjera, ljubav i domovina! Kako reče i sam pjesnik, inspirirana je pjesmom Miroslava Škore, ali ispjevana njegovim glasom, njegovim srcem i dušom koja se krili nad domovinom koja nema granica, zapreka i kolebanja.

Dugogodišnjeg prijatelja i kuma, u kratkim crtama, predstavila je Nelica Jelčić i to vraćajući uspomene na ratno vrijeme, kada je i sama izbjegla iz Mostara u Dobro Selo, rodno mjesto svojih roditelja, i vrijeme kada je započelo njeno prekrasno prijateljstvo sa mještanima ovog mjesta među kojima je bio i Velimir Raspudić.

Velo se uvijek trudio podići atmosferu u društvu. Što bi njemu palo na pamet, vjerujte mi, nama nikada ne bi. Radovali smo se svakom njegovom prijedlogu i svakoj novoj avanturi – kazala je Jelčić i otkrila da su se neke od zgoda iz tog vremena dobile svoje mjesto u sinoć predstavljenoj knjizi.

Prisjetila se Nelica Jelčić tako nastanka prvih pjesama koje su sve koji su ih čuli oduševljavale iz dana u dan, te zaključila kako nakon 25 godina može reći da je rat ostavio tragove na živote svih koji su osjetili njegove strahote, ali i da je podario istinska prijateljstva koja traju do danas.

Predstavljanje zbirke pjesama „Vjera, ljubav i domovina“ bilo je izuzetno dobro posjećeno. Svim posjetiteljima autor je srdačno zahvalio na dolasku.

– Da nije bilo vas. Da nije bilo vaše podrške sigurno ne bi bilo ni ove zbirke. Svima vam se zahvaljujem što ste se okupili u ovako velikom broju. Hvala vam od srca – kazao je Velimir Velo Raspudić i zahvalio svima koji su svojim trudom pomogli da njegove pjesme budu objavljene u zbirci.

Pored toga što je imao napisan pjesme, Velimir dugo nije ima naslov za svoju zbirku pjesama, ali se na kraju odlučio na riječi iz pjesme Miroslava Škore.
Ne znam jesam li baš ja najpozvaniji da pričam o vjeri, možda o domovini malo više, ali ljubav veže te dvije riječi na najbolji mogući način. Vjera bi trebala biti temelj svakog katolika, svakog Hercegovca, Hrvata. Nama, mojoj sestri i braći vjeru je usadila naša pokojna baka. Jednu sam joj pjesmu posvetio. Ona je bila temelj na našem putu u život – kazao je Velimir Velo Raspudić i naglasio da se nada da njegovo pjesničko stvaralaštvo neće ostati na samo jednoj zbirci.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1026447140836247.1073743091.252864094861226&type=1&l=d505fda1b0

WordPress Video Lightbox