Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Vijenac proslavio 30 godina od obnove

U Matici hrvatskoj 20. rujna svečano je obilježeno 30 godina (1993-2023) od obnove lista za kulturu, umjetnost i znanost Vijenac.

Prigodne riječi uvodno su uputiti predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni urednik Vijenca Goran Galić i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek.

Uz predstavljanje obljetničkog broja Vijenca održan je i mini panel na kojem su sudjelovali komunikacijski stručnjak Božo Skoko, dugogodišnja Vijenčeva kolumnistica i Matičina autorica Nives Opačić, glavni urednik Goran Galić i lektorica Saša Vagner koja je lektorirala svih dosadašnjih 770 brojeva.

Uz panel, u atriju Matice hrvatske postavljena je izložba 30 godina novog Vijenca 1993–2023. koja vodi kroz minulo razdoblje. Na otvaranju izložbe o Vijencu iz vizure likovne umjetnosti kratko su progovorili povjesničar umjetnosti Dino Milinović i dizajner Marin Balaić. Kao gosti proslave izvedbom nekoliko prigodnih skladbi (pet) nastupilo je Prljavo kazalište.

Proslava je nakon službenog dijela programa nastavljena druženjem uz prigodan domjenak, kušajući broćanska vina iz obiteljskog podruma Andrije Stojića, predsjednika Matice hrvatske u Čitluku koje je za 30. obljetnicu, rođendan Matice hrvatske darovao 50 litara domaće Žilavke i Blatine.

Bijaše ugoda i lijepo zadovoljstvo s uzvanicama piti broćansku Žilavku i Blatinu, te imajući na umu da ih je bilo preko 300 iz svi krajeva RH, BiH i treći zemalja gdje postoje i djeluju ogranci Matice hrvatske. Dodajući ka tome i visoki broj ugledni uzvanica, naša je, broćanska Žilavka i Blatina s ponosom isticana s tvrdnjom ponavljano da su to jedna od najboljih svjetski vina, svrstana u sami vrh sa zaštitom zemljopisnog porijekla… Što je nama Hercegovcima u toj prigodi godilo slušati i još milije kušati i svima nazdravljati.

Bijaše nam na čast 30. Obljetnicu od obnove lista za kulturu, umjetnost i znanost Vijenac služiti, a ostalima biva primjer vrijedan nasljedovanja …

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac u okrilju Matice hrvatske obnovljen je na Božić 1993. na tragu slavnog Šenoina Vienca iz 19. stoljeća. Kao dvotjednik redovito donosi relevantne vijesti iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti, kritike kazališnih predstava i koncerata, kolumne, ulomke rukopisa romana vodećih pisaca, novu poeziju, prikaze novih izdanja strane i domaće književnosti, i dr. U Vijenčeve suradnike ubrajaju se najpoznatiji hrvatski književnici, pjesnici, sveučilišni profesori, novinari i drugi. Uz odavanje priznanja prethodnim suradnicima, proslava 30. obljetnice novog Vijenca bit će prilika za druženje s umjetnicima i Vijenčevim autorima, a ujedno i prisjećanje na tada nove početke lista slavne prošlosti, navedeno je u priopćenju Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

 

WordPress Video Lightbox