Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Uskrs s Maticom u Brotnju: Predstavljena knjiga i otvorena izložba

Sinoć je u Galeriji fra Didaka Bunitića u Čitluku predstavljena knjiga-molitvenik „Tako je dobro s Tobom križ nositi“ fra Ante Marića i otvorena izložba slika pod nazivom „Agonija i ekstaza – Put križa“ magistrice sakralne umjetnosti Kristine Ćavar.

Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe, Ogranak Matice hrvatske Čitluk organizirao je u okviru svoje tradicionalne kulturno-duhovne manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“, a dobrodošlicu okupljenima u galeriji na početku programa poželjeli su prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, i Jasna Ćorić, moderatorica sinoćnjeg programa.

Fra Ante nam nadi knjigu-molitvenik, zreo plod njegova učenja i promišljanja. Fra Antine homilije su riznica duhovnosti i poziv na ljubav i žrtvu, nesebično darivanje. U svemu ovome što večeras vidimo, čujemo i osjećamo gledajući slike, prizore Križnog puta magistirice sakralne umjetnosti Kristine Ćavar i kroz meditaciju, promišljanja i razmatranja u knjizi-molitveniku fra Ante Marića „Tako je dobro s Tobom križ nositi“ je satkana sva filozofija života i smisao postojanosti, sva teološka imanencija i podređenost kontemplaciji s jasnoćom poziva na molitvu i krepostan život – kazao je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

Inače, fra Antina knjiga tiskana je u nakladi OMH Široki Brijeg, čiji je predsjednik Gojko Jelić sinoć kazao kako je fra Antina knjiga doprinos razvijanju pobožnosti puta križa, te da je knjiga ilustrirana umjetničkim prikazima Puta križa.

Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu na ovaj način želi proširiti ovu drevnu katoličku pobožnost, zahvaliti autoru na svemu što je u pisanim tragovima ostavio Hercegovini, a autorima umjetničkih djela dati prigodu da se kroz likovni izraz iskažu najdublji vjerski osjećaji, pogotovo u ovo milosno, korizmeno razdoblje godine – poručio je Gojko Jelić govoreći o nastanku fra Antine knjige.

Sam autor zahvalio je predstavljačima na biranim riječima i nazočnim na dolasku i napomenuo da je put križa postojao u ranim kršćanskim vremenima, ali da ga je u današnjem obliku posebno promicao fra Leonardo Portomauricijski.

Put križa nam je drag. Što ga više upoznajemo sve nam je draži i draži – zaključio je fra Ante Marić i kroz anegdotu iz svećeničkog života nazočnima predočio kako put križa postaje važan dio života nakon što se spozna njegova prava vrijednost.

Više umjetnika svojim je umjetničkim prikazom puta križa ilustriralo knjigu fra Ante Marića, a svoj umjetnički prikaz Isusove muke kroz izložbu „Agonija i ekstaza – Put križa“ u galeriji fra Didaka Buntića predstavila je nagrađivana akademska slikarica Kristina Ćavar.

Put križa je nešto što svi mi na osobit način doživljavamo. Kroz križni put poistovjećujemo patnju u životu s pojedinom križnom postajom i nekako u svemu tome rastemo. Barem bi tako trebalo biti jer put križa ima svoj smisao, a smisao je uskrsnuće. Sa ovim slikama sam samo zagrebala tu tematiku jer to je zaista neiscrpna tema koju možemo oslikavati, razmišljati i pisati o njoj cijeli život. Vjerujem da ću se ponovno vraćati ovoj temi i da ću ponovno razmišljati kroz kist o svakoj pojedinoj postaji. Ovo je samo jedan korak naprijed. Hvala vam što ste dio toga – kazala je Kristina Ćavar.

Izložbu Kristine Ćavar otvorenom je proglasio fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja, a sinoćnji program glazbeno su obogatili Ana Ostojić i Josip Raič, gitaristica i gitaristi iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Izložba slika u Galeriji fra Didaka Buntića ostaje otvorena do 30. travnja.

WordPress Video Lightbox