Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Uređuje se molitveni prostor oko Plavog Križa

Ovih dana uređuje se molitveni prostor pored Plavog Križa u Bijakovićima po ideji Ante Brečića sina pok. Nedjeljka Brečića koji je križ zajedno s Ivanom vidiocem i postavio na ovo mjesto pjesme i molitve. Anti u uređenju velikodušno pomažu momci iz zajednice Cenacolo.

Radovi na uređenju prigoda su i za podsjetnik na povijest Plavog Križa.

4. srpnja 1982. godine grupa mladića i djevojaka koji su se nalazili ispred Vickine stare kuće odlučiše se zajedno sa Ivanom vidiocem, unatoč policijskoj zabrani, popeti na Brdo ukazanja. I tako moleći i slaveći Gospoda, Gospa se neočekivano ukaza Ivanu i kazala mu da želi da se formira molitvena skupina i da se sastaje dva puta tjedno, te da će Ona pratiti molitvenu skupinu sa svojim ukazanjima!

Rekla je također da se odrede dani i vrijeme, pošto su neki članovi bili u radnom odnosu i nisu mogli nazočiti u svako vrijeme na ukazanju! Bili su određeni dani, to su bili utorak i petak i susreti u večernjim satima poslije večernje svete mise kada su svi mogli nazočiti!

I tako je molitvena skupina, po traženju Gospe, išla ta dva dana uvečer na Brdo ukazanja i okupljala se na pjesmu i molitvu u naznačeno večernje vrijeme oko 22 sata! Tako i u utorak, dana 27. srpnja, molitvena skupina polazi na Brdo ukazanja, ali sa strane sa koje su vidioci prvih dana išli na Brdo!

Na mjestu gdje se danas nalazi prvi plavi križ Ivan je iznenada imao viđenje, u kojem je bio upozoren da se sa molitvenom skupinom ne penje na Brdo, jer 200 metara od tog mjesta bila je postavljena zasjeda od “milicije”. I tako, te večeri Gospa je zaštitila molitvenu skupinu i Ivanu je rekla gdje se grupa može sastajati na molitvu, da ne bi riskirala uhićenje!

Jedan član molitvene skupine, Nedjeljko Brečić sa Ivanom vidiocem označuje mjesto gdje je Gospa svojim ukazanjem zaštitila molitvenu skupinu i postavlja drveni križ, veličine 2.5 metra! Da bi ga zaštitio od kiše Nedjeljko i Ivan uzimaju boju od Ivanova oca Stanka, koji je bojao jednu ogradu!

Boja je bila plava i zato je taj križ postao “Plavi Križ”! Godine 1989., po dopuštenju molitvene skupine, jedan talijanski hodočasnik mijenja drveni križ sa željeznim, jer drveni križ bijaše nagorio. Godine 1999., na 17. obljetnicu molitvene skupine 4. srpnja iznenada, tijekom molitvenog programa za skupinu, umire član koji je postavio prvi plavi križ, Nedjeljko Brečić!

Članovi molitvene skupine, zajedno sa Ivanom vidiocem, podigoše drugi plavi križ kao spomen na preminulog člana molitvene zajednice, Nedjeljka Brečića!

Tekst i foto: Ivica Karačić

WordPress Video Lightbox