Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Transformatorska stanica Čitluk 2 puštena u pogon

Transformatorsku stanicu TS 110/x kV Čitluk 2 danas je svečano puštena u pogon. Novoizgrađena transformatorska stanica Elektroprijenosa BiH izgrađena je u Gospodarskoj zoni Tromeđa, a izgradnjom ove transformatorske stanice povećava se prijenosni kapacitet i sigurnost napajanja južnog dijela općine Čitluk, dijela općine Čapljina, te dijela općine Ljubuški. Također, izgradnjom ove TS doći će do rasterećenja postojeće TS 110/x kV Čitluk. Novoizgrađena TS 110/x kV Čitluk 2, zbog svoje lokacije, biti će i napojna čvorna točka za energetske objekte autoceste Vc.

Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realiziranih na području ove općine Čitluk u oblasti opskrbe stanovništva električnom energijom. Vrijednost ovog investicijskog projekta je cca. 5,5 milijuna KM.

Svečano otvorenje upriličeno je na početku ovogodišnje manifestacije Dani berbe grožđa, a svečanim presijecanjem vrpce transformatorsku stanicu u rad su pustili predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i direktor Elektroprijenosa BiH Matan Žarić.

S ponosom mogu reći da Elektroprijenos BiH danas važi za jednog od značajnijih investitora u državi. Od osnutka do danas naša investicijska ulaganja zasnovana su isključivo na vlastitim izvorima financiranja. Kada promatramo Elektroprijenos u cjelini, optimizam za uspješnost su aktualni podaci o prenesenoj električnoj energiji: godišnje više do 19.000 GWh prenesene električne energije u BiH, gubici u prijenosnoj mreži od 1,77 posto, koji su na razini europskih, te raspoloživost mreže od 99,98 posto, što su odlični pokazatelji funkcioniranja prijenosnog sustava – kazao je direktor Žarić nakon što je okupljene na otvaranju transformatorske stanice upoznao s tijekom izgradnje ovog visokovrijednog objekta.

Direktor Elektroprijenosa najavio je i nove investicije te naglasio da ulaganja u modernizaciju prijenosne mreže moraju biti nastavljena.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović na današnjoj svečanosti čestitao je upravi Elektroprijenosa, djelatnicima te svima onima koji će imati koristi od ovoga objekta.

Uz to što je transformatorska stanica izgrađena na području općine Čitluk, njeno otvorenje upriličeno je na početku 62. Dana berbe grožđa pa je stoga i načelnik općine Čitluk Marin Radišić prokomentirao realizaciju projekta.

Transformatorska stanica Čitluk 2 puštena u pogon

Mi Brotnjaci ponosni smo na Dane berbe grožđa. Ponosni smo na naša vrhunska vina žilavku i blatinu. Dani berbe grožđa osim turističkog, kulturnog, sportskog i gospodarstvenog karaktera često u svom programu imaju i otvaranje značajnih infrastrukturnih objekata. Ranijih godina imali smo tako u okviru ove manifestacije otvaranje pročistača otpadnih voda, otvaranje nove zgrade srednje škole, otvaranje zgrade dječjeg vrtića, a danas smo zahvaljujući tvrtki Elektroprijenos BiH dobili jedan uistinu značajan infrastrukturni objekt na području općine Čitluk koje će biti od koristi i općinama u susjedstvu – kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić i uz konstataciju da novoizgrađena transformatorska stanica Čitluk 2 stvara pretpostavke za daljnji razvoj čestitao Elektroprijenosu BiH na uspješno realiziranom projektu.

Otvorenju transformatorske stanice, uz niz uglednika, nazočio je predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je  naglasio kako sama činjenica, da će od ove trafostanice imati koristi lokalno stanovništvo, gospodarski objekti, autocesta i da će rasteretiti postojeću trafostanicu, jasno pokazuje kako tvrtka Elektroprijenos i njezin menadžment posluje i funkcionira uspješno.

Realiziranjem izgradnje transformatorske stanice Čitluk 2, osigurati će se priključivanje novih visokonaponskih dalekovoda, kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom područja općine Čitluk, te će se stvoriti neophodni uvjeti za dalji razvoj gospodarstva i turizma, koji je gotovo nemoguć bez dobre energetske infrastrukture.

 

 

WordPress Video Lightbox