Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Ubijenim fratrima iz župe Međugorje posvećen spomenik

Na temeljima stare međugorske župne crkve, u predvečerje nebeskog zaštitnika župe sv. Jakova apostola, otvoren je i blagoslovljen spomenik sedmorici ubijenih fratara. Spomenik izrađen u bronci djelo je akademskog kipara Tonija Kozarića, a spomenik su otkrili nadbiskup mons. Aldo Cavalli, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Glumac Robert Pehar i klapa Concordia izvedbom odabranih stihova napravili su lijep uvod u svečanost na kojoj je otkriven i blagoslovljen spomenik sedmorici franjevaca. Fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj rodom su iz župe Međugorje, fra Križan Galić bio je na službi u župi Međugorje kada je ubijen, dok je fra Bernardin Smoljan ranije bio župnik u Međugorju te je za to vrijeme zajedno sa župljanima izgradio križ na Križevcu.

Spomenik pobijenim fratrima iz naše župe postavljamo na prostru gdje su oni kršteni i gdje su slavili svete mise i druge sakramente. Postavljamo ga uz Ulicu franjevačkih mučenika, koja je upravo iza spomenika. Kapelica života se radi, to je ideja našega nadbiskupa Cavalija, hvala mu na tome – kazao je nakon što je pozdravio okupljene fra Marinko Šakota te dodao kako je prostoru stare župne crkve novim sadržajima vraćeno dostojanstvo.

Prostor stare župne crkve ima posebno značenje za sve župljane.

Ovaj prostor ima posebno značenje za nas župljane, a vjerujem da će tako biti i za hodočasnike. Ovo je prostor molitve i sjećanja. Sjećanja koje postaje molitva. Kada god budemo gledali ovaj spomenik u nama će se buditi misao o uskrsnuću, kako njih sedmorica zagrljeni u znaku križa izviru iz Neretve i iz jama, izviru kao novi – uskrsnuli. Dok izviru puca žica, pucaju okovi, a cvijet – novo stablo, novi život niče. Kad god budemo gledali ovaj spomenik on će u nama buditi vjeru koju su njih sedmorica živjeli, a živjeli su je jer su je ponijeli iz svojih obitelji Bencuna, Dragićevića, Galića, Sivrića, Smoljana, Vasilja… To je ona vjera koja je dočekala Gospu. To je ona vjera zbog koje je Gospa izabrala nas. To je ona vjera čvrsta poput kamena živca s Križevca i Podbrda. Zato postavljamo ovaj spomenik. Ne samo zbog njih sedmorice, nego zbog nas, da ne bismo nikada izdali tu vjeru – poručio je dosadašnji župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota.

Također, uz spomenik je postavljen i informativni pano na kojem su podaci o ubijenim franjevcima, ali i župljanima stradalim u tri rata, a svi navedeni podaci prevedeni su na petnaest svjetskih jezika. Također, mjesto molitve i sjećanja posvećeno je svim žrtvama nasilja.

Već prvi kršćani marljivo su popisivali svoje mučenike da bi se oni sami, ali i naraštaji nakon njih nadahnjivali na njihovim primjerima. Ovakav posao predan radi Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, koja na čelu s fra Miljenkom Mićom Stojićem traga za istinom o stradanju hercegovačkih franjevaca.

Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, u skladu s kršćanskom duhovnošću već godinama traga za punom istinom, ma kakva ona bila, o pobijenim članovima Hercegovačke franjevačke provincije u Drugom svjetskom ratu i poraću pa tako i za istinom o ovoj sedmorici kojoj danas otkrivamo spomenik. Teško je reći tko će od 66 ubijenih franjevaca biti uzdignut na čast oltara. Ovisi to o dokazima koje prikupimo za njihovo mučeništvo. Međutim, neka samo jedan od njih postigne naslov mučenika, on će svojom žrtvom osvijetliti i žrtvu ostalih pobijenih franjevaca, kao i žrtvu mnoštva pobijenih članova vjernog puka božjeg. Stoga nikada ne slušajmo one koji nam govore da se okanimo prošlosti i okrenemo budućnosti – kazao je fra Miljenko Mića Stojić na sinoćnjoj svečanosti.

Oni kojih se večeras sjećamo učinili su jako veliku stvar. Darovali su život. Darovali su svoj život ne riječima, nego krvlju kao i Isus. Ostvarili su cilj svog života, a isto tako i mi u svojim životima trebamo ostvarivati veliku ljubav prema Kristu Gospodinu. Gospodin Isus je njima darovao jednu misiju – poslanje i to poslanje ostvarivalo se ovdje i ostvarivalo se među narodom s kojim su živjeli. Ostali su potpuno predani vjeri, poslanju i narodu. Velikani su upravo takvi, shvaćaju da imaju poslanje i ostvaruju ga životom. Ove osobe kojih se večeras prisjećamo su nam primjer i model, oni su darovali život da bi ostvarili dobro – kazao je nadbiskup mons. Aldo Cavalli.

Prije samog otkrivanja i blagoslova spomenika župljanima i brojnim uzvanicima, među kojima su bili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk, obratio se fra Jozo Grbeš, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Meni ovaj prostor izgleda kao jedna velika predivna učionica. Volio bih da to i postane, da ovo ne bude jedna od lijepih skulptura u spomen na tragediju koja se dogodila nekada u prošlom stoljeću, nego da postane učionica savjesti, istine i vjere – memorija koja podiže nove generacije. Ako nam ovo ovdje bude učionica, onda kada pređemo prijeko kod crkve možemo za oltarom gospodnjim reći hvala, i svaki put kazati hvala da bismo bili dostojni koračati njihovim stazama – naglasio je fra Jozo Grbeš.

Uz već spomenute Roberta Pehara i klapu Concordia, doprinos sinoćnjoj svečanosti, čiji program je vodila Sanja Pehar, dali su glazbenica Lucija Zovko, novi međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz pratnju s. Irene Azinović, ženska klapa Mir te članovi i članice HKUD sv. Marko Vionica i HKUD Šurmanci.

Blagoslovljeni spomenik sedmorici ubijenih franjevaca iz međugorske župe čin je zahvale svim fratrima koji su kroz povijest djelovali u župi, a nakon postavljanja, otkrivenja i blagoslova župljani, ali i mnogobrojni hodočasnici dobili su još jedno molitveno mjesto. Mjesto posebnog pijeteta.

WordPress Video Lightbox