Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Rijeci predstavljana nova književna ostvarenja Anite Martinac i fra Miljenka Miće Stojića

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Državnog arhiva u Rijeci Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana „Od Franje do Franje“ Anite Martinac i zbirku pjesama „Stopu po stopu“ Miljenka Stojića.

Nakon pozdravnih riječi i izraza dobrodošlice domaćina Gorana Crnkovića uslijedio je pozdravni govor i predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Čitluku kojeg je u ovoj prigodi u kraćim crtama predstavio njen predsjednik Andrija Stojić. U pozdravnim riječima gospodin Stojić je između ostalog kazao:

Večeras paleći svijeće u srcima za Vukovar i Škabrnju uz prisjećanje i na spomen svim žrtvama Domovinskog obrambenog rata, Drugog svjetskog rata i poraća, raduje nas činjenica da je roman OD FRANJE DO FRANJE i STOPU PO STOPU objavljen u godini kad Matica hrvatska proslavlja 175. obljetnicu svog postojanja, te u sklopu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi, jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić čiji je život, osim iznimne humanitarne djelatnosti, obilježila briga za zaštitu i očuvanje hrvatskoga naroda u BiH. Bila je to do tad neviđena manifestacija humanosti koja je ostavila neizbrisivi trag u kolektivnoj svijesti hercegovačkog čovjeka. Neka sve ovo izrečeno bude zalog, prinos na spomen Vukovara, Škabrinje i HR Herceg-Bosne koja je nastala istog dana.

Nakon razmjene prigodni darova domaćina i gostiju uslijedilo je predstavljanje djela dvoje književnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stojić. Bez obzira što je riječ o dva potpuno različita djela i žanra, svojstvene stilove autora kao i druge karakteristike ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepliću zajedničkom temom. U prvom planuje uvijek je vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim iskaknutim hrvatskim autorima dotičući se također zajedničke teme o godinama gladi i fra Didaku Buntiću, predstavljač Igor Žic je komparativno govorio o autorima i važnosti ovakvih djela.

„Stopu po stopu“, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog književnika, novinara i franjevca Miljenka Stojića, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordić i Antun Lučić. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog književnika Miljenka Stojića u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhvaća i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilježi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. I ova njegovo nova zbirka zacijelo obogatiti svaku ozbiljnu knjižnicu.

Roman „Od Franje do Franje“ još je jedna uspješnica književnice Anite Martinac. On čini povijesno troknjižje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stojić, a recenzenti su prof. dr. Antun Lučić i dr. Ilija Protuđer. Već prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila čitatelje odabranom temom prateći povijest gotovo čitavog stoljeća na hrvatskom tlu kroz obitelji Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, te dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj život glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prateći vrijeme i političku situaciju kroz povjesne činjenice, uz bogati književni izričaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, očarala mirom i vedrinom.

Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo druženje uz ugodne razgovore uz broćansku Žilavku i Blatinu, te druge hercegovačke specijalitete koje su za ovu prigodu donijeli gosti iz Hercegovine, priopćeno je iz Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.946670385480590.1073743008.252864094861226&type=1&l=76cd7c09eb

WordPress Video Lightbox