Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Čitluku održano Kušanje mladog vina

Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka sinoć je u Hotelu Brotnjo završio svoju tradicionalnu manifestaciju Dani Matice hrvatske u Brotnju te za suradnike, vjerne prijatelje i ljubitelje tradicije priredio Kušanje mladog vina.

Sinoćnji program započeo je predstavljanjem knjige Ante Tomića „Pronađi smisao“ i zbornika kojeg je priredio Mate Grbavac, a zbornik nosi naslov „Ljubuški pjesnički zbornik“. Dobrodošlicu mnogobrojnim okupljenima poželio je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk, koji je također predstavio bogatu povijest manifestacije „Dani Matice hrvatske u Brotnju“ i istaknuo vrijednost spomenutih knjiga.

Prof. Mate Grbavac, pjesnik i književnik iz Ljubuškog, osvrnuo se na knjigu „Pronađi smisao“, dok je više o samoj knjizi kazao Ante Tomić. Tomić je također pročitao odabrane dijelove iz knjiga, a okupljenu publiku počastio je i stihovima iz knjige koju sprema za skorašnju objavu.

Mnogo lijepih stihova čitateljima donosi i „Ljubuški pjesnički zbornik“. U ovaj zbornik utkano je 456 pjesama 89 pjesnika koji su rođeni, žive, školuju se, rade ili su živjeli u Ljubuškom, a predstavljajući zbornik prof. Mate Grbavac također je kazao kako svoje mjesto u zborniku imaju sudionici „Ljubuškog pjesničkog maratona“, prijatelji i pjesnici koji svojim dolaskom obogaćuju kulturni i pjesnički život Ljubuškog.

Bogat kulturni program sinoć je glazbeno obogatila ženska klapa Ar’ja iz Mostara, dok je nakon predstavljanja dviju knjiga upriličena i dodjela Zlatnih povelja Matice hrvatske. Naime, na nedavno održanoj Glavnoj skupštini Matice hrvatske knjiga „Krijesnice“ nagrađena je Zlatnom poveljom.

Ovu knjigu pripremile su studentice studija Edukacijske rehabilitacije Sveučilišta u Mostaru, a nakon objavljivanja knjiga koja donosi 91 autorsku priču osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, braće, sestara, stručnjaka i ostalih ljudi koji su dio njihovih života postigla je zapažene uspjehe na predstavljanjima u BiH i Hrvatskoj. Najnoviji uspjeh je Zlatna povelja Matice hrvatske koju je, dijelu autorica koje su nazočile sinoćnjoj svečanosti, dodijelio prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

U nastavku programa Stojić je predstavio akademskog kipara Antu Brkića, čiju su izložbu skulptura posjetitelji imali priliku razgledati. Predsjednik OMH Čitluk prilikom predstavljanja istaknuo je kako se Brkić na likovnoj sceni pojavio odmah nakon završetka studija te da je iza umjetnika rodom iz Čapljine pet desetljeća umjetničkog stvaralaštva za koji je često nagrađivan.

Obraćajući se nazočnima, Ante Brkić iskazao im je zahvalnost na dolasku i kazao nešto više o izloženim skulpturama, uz naglasak kako je to samo dio skulptura koje je uspio sačuvati, nakon čega je Živko Ključe izložbu proglasio otvorenom.

Uz bogatu nakladničku djelatnost, Ogranak Matice hrvatske Čitluk mnog truda ulaže i u očuvanje tradicije pa je tako sinoć priredio tradicionalnu manifestaciju „Kušanje mladog vina“.

U skladu s tradicijom, prof. Andrija Stojić posjetiteljima ove manifestacije ponudio je mlado broćansko vino na degustaciju, a večer je također obogaćena vinima Vrančić i Stojić. Raznovrsnu ponudu vina upotpunio je Hotel Brotnjo, koji se također pobrinuo i za bogatu gastronomsku ponudu, čiji dio su bile i suhomesnate delicije pršutane Bura.

Kušanje mladog vina svojim su nastupima glazbeno obogatili ženska klapa Ar’ja i muška pjevačka skupina HKUD Brotnjo.

 

 

WordPress Video Lightbox