U četvrtak se u Međugorju održava Žilavka terroir koji će pokazati sva lica i potencijal žilavke
Žilavka, autohtona hercegovačka vinska sorta i kraljica hercegovačkih vinograda, ali i stolova na brojnim je međunarodnim ocjenjivanjima vina, pa i na onom najprestižnijem Decanteru u Londonu, nagrađivana medaljama. O ovom biseru vinskom biseru i njezinom potencijalu razgovarat će se u četvrtak, 4. prosinca u Etno selu Herceg u Međugorju od 18 sati. Hercegovački vinari svjesni su velikog potencijala ove sorte, ne samo za vinarstvo, nego i za turizam i promociju ovih krajeva pa su organizirali Žilavka terroir. Na ovom festivalu žilavke posjetitelje će zabavljati Nina Badrić, Brane Bubica i klapa Sebenico. Ovaj događaj Udruga BLAŽ Enology organizira uz partnerstvo Udruge gospodarstvenika Brotnjo i podršku Općine Čitluk i Ministarstva turizma Federacije BiH.
”Želja nam je pokazati sva lica žilavke. Bit će predstavljeno do 15 modela žilavke, od svježe žilavke, odležale žilavke u drvetu, oranža, arhivske žilavke… Svega onoga što žilavka kao sorta može dati, a mi vjerujemo da može puno i ovo je prilika da to i pokažemo”, kazao je Andrija Vasilj, a pokazat će se to i na vinskoj radionici večer prije, u srijedu, u Wine baru Smokva u Ljubuškom, a radionica je nazvana ”Sva lica žilavke”.
”Mostarsko vinogorje, koje uključuje Mostar, Ljubuški, Brotnjo bilo je premium vinogorje u bivšem sustavu, a svi veći gradovi poput Beograda ili Zagreba imali su milijun litara žilavke u svakom trenutku, a s mladim vinarima to se počelo opet vraćati, iako smo kvantitativno u deficitu u odnosu na 1912. godinu kad je ovdje bilo šest hektara žilavke, a sada je 3,6 hektara. Žilavka zaslužuju pažnju i rad kako bi se vratila tamo gdje je bila, a može postići i puno više od toga”, kazao je Andrija Vasilj, naglašavajući kako o potencijalu sorte žilavka ne treba puno govoriti, jer je što se kvalitete tiče sigurno na svjetskoj razini i ljudi je sve više i češće prihvaćaju na svom stolu.
”Poznato je da naše udruženje traje već deset godina i puno radimo na promociji žilavke i blatine, ljeti imamo BLAŽ, ali smo htjeli ispričati i priču žilavke, kako bismo poslali poruku da je ona s ovih prostora i da joj se više posvetimo. Ljudima želimo pokazati šta žilavka jeste, šta može, i u kakvim licima ona može biti. Ova sorta stvarno ima širinu”, kazao je Vasilj i dodao kako će se za gastro ponudu pobrinuti Etno selo Herceg Međugorje, Dragan Buconjić s hercegovačkim delicijama, Danijel Biokšić s djecom iz Srednje škole fra Slavka Barbarića Čitluk pa se s gastronomskim ponuđačima uz vinare, broj izlagača penje na 35, a organizatori najavljuju kako su dio ulaznicu ostavili i na prodaju pred sami početak ovog festivala Žilavka terroir u Etno selu Herceg u Međugorju, a početak je od 18 sati.



