Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Čerinu slavljena misa za žrtve ratova i poraća

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu danas je odana počast žrtvama ratova i poraća iz župe Čerin, nakon čega je u župnoj crkvi slavljena sv. Misa koju je predvodio fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Na početku Mise župnik župe Čerin kazao je kako je današnje misno slavlje prigoda pomoliti se za sve žrtve ratova i poraća iz župe Čerin, sve one koji su poginuli za slobodu i ideale, te su vjerovali da postoji nešto za što vrijedi živjeti i umrijeti.

Kroz svoju propovijed fra Hrvoje je nazočne podsjetio na prispodobu o seljaku koji je odgajao orla među kokošima i završivši ovu prispodobu kazao:

Braći i sestre, stvoreni smo za Nebo, da živimo za ideale i da živimo za druge. Da živimo za Boga. Zato ne dopustimo da se od orlova pretvorimo u kokoši… Danas neću govoriti o onima koji su nas plašili, ubijali, istrebljivali, o teškoj prošlosti i povijesti. Mislim da je vrijeme da progovorim o nečemu drugome, o potpunom gubitku ideala. O odustajanju od života.

Također, fra Hrvoje je u svojoj propovijedi podsjetio na Papin nedavni posjet baltičkim zemljama tijekom kojega je Papa govorio o sadašnjosti u ovim zemljama unatoč teškoj povijesti i poruku pape Franje kako nitko nije stekao slobodu da bi ponovno postao rob. Propovijedajući na današnjem misnom slavlju fra Hrvoje se osvrnuo i na susret slijepog prosjaka Bartimeja sa Isusom i upozorio kako trebam molit da bi progledali u duhovnom smislu i kako nikada ne smijemo pomisliti da nemamo vlastite korijene.

Mi nismo stekli slobodu da bismo ponovno postali robovi, ali ne tuđi robovi, nego još gore, robovi vlastitih nagona, sebičnosti i strasti. Ponovno postati rob i izgubiti toliko željenu slobodu, Bože moj, zadovoljiti se samo s onim zrnom kukuruza. Istina će vas oslobodit, kaže nam Isus, i za samoga sebe kaže: Ja sam istina… Nećemo biti dobri kršćani ako ne živimo istinu sa svim posljedicama koje ta istina donosi – poručio je fra Hrvoje Miletić.

Želeći na kraju sažeti svoju propovijed fra Hrvoje je za primjer uzeo život Ive Ćorić, najstarije župljanke župe Čerin koje je u subotu preminula u 100. godini života. Pokojna Iva je u Drugom svjetskom ratu izgubila četiri bata, unatoč ovako teškom gubitku Iva je vapila Gospodinu i zasnovala vlastitu obitelj kako se ne bi ugasilo njezino obiteljsko ognjište i kako žrtva njezine braće ne bi bila uzaludna. Pokojna Iva je nakon gubitka braće, izgubila i četvero vlastite djece, no unatoč svemu uvijek je vapila Gospodinu.

– To je put koji nam naviješta Evanđelje. Imao sam čast ispovijedati u zadnje dvije godine tu ženu. To je ono što oslikava onaj spomenik dolje. To je ono što nas uči Evanđelja. Bog nas je stvorio za nešto više. Stvorio nas je da budemo Njegova djeca, da poput orlova letim prema svjetlosti, pram slobodi, prama vječnom životu. Neka tako bude – zaključio je fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Župljani župe Čerin, predstavnici Općine Čitluk i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas su se, s dužnim pijetetom i zahvalnošću, prisjetili svih žrtava iz župe Čerin povodom nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1178630158951277&type=1&l=5e52927a2d

WordPress Video Lightbox