Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Trideseta obljetnica utemeljenja HVO-a obilježena u Čitluku

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen križa poginulim braniteljima Brotnja danas je u Čitluku obilježena 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

Kod Spomen križa vijenac su položili i zapalili svijeća predstavnici Općine Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i predstavnici Oružanih snaga BiH, a obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja HVO također su nazočili predstavnici viših razina vlasti, članovi obitelji poginulih branitelja i suborci, predstavnici PS Čitluk, djelatnici i učenici OŠ fra Didaka Buntića i SŠ fra Slavka Barbarića te brojni Brotnjaci.

Prigodnu molitvu nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća predvodio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kalja, pod čijim vodstvom su se nazočni prisjetili i svih poginulih i umrlih branitelja Brotnja.

Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane vjerujem da hrvatskog naroda ne bi bilo na ovim prostorima i Hrvatskom vijeću obrane možemo zahvaliti što smo danas ovdje. Okupili smo se da obilježimo 30. obljetnicu utemeljenja HVO-a polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom te da se prisjetimo 38 poginulih branitelja iz naše opčine, kao i svih umrlih branitelja – izjavio je nakon obilježavanja obljetnice Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk.

Načelnik Radišić u razgovoru s novinarima također je kazao kako Općina Čitluk ima korektnu suradnju s udrugama iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk te da Općina Čitluk koristi svaku prigodu da oda zasluženu zahvalu poginulim i umrlim braniteljima.

Današnjem obilježavanju obljetnice nazočilo je mnogo mladih, koji u svojim školama, obiteljskim domovima i na prigodama poput ove uče o Domovinskom ratu i konkretnim događajima iz tog vremena, što su pohvalili načelnik Radišić i Stipe Martinac, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca HR H-B iz općine Čitluk.

Vrijeme je brzo prošlo. Nažalost, ova općina je dala mnogo žrtava u oslobađanju ovih prostora i za slobodu hrvatskog naroda. Prisjećamo se tih trenutaka, bio sam jedan od onih iz prvih postrojbi koje su organizirale obranu na linijama naše općine. Znamo svi da naša općina graniči sa Mostarom na potezu Slipčići – Dobro Selo, gdje su praktički četničke postrojbe izašle 1992. godine. Postrojba pričuvne policije i Samostalni diverzantski odred „Vitez Dragan Luburić“ su bile prve postrojbe iz općine Čitluk koje su organizirale obranu na granicama naše općine – kazao je Martinac.

Stipe Martinac i načelnik Marin Radišić u izjavama za novinare bili složni kako je važno da učenici upoznaju događaje iz Domovinskog rata na pravi način, a u svojim izjavama su također odbacili i ocijene iz bošnjačkih krugova koje HVO pokušavaju predstaviti kao paravojnu postrojbu.

Trideseta obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane obilježit će se u 43 grada i općine u Bosni i Hercegovini, a obilježavanje će trajati do 8. travnja i središnje svečanosti koja će se održati u Mostaru.

 

WordPress Video Lightbox