Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Sveti Blaž: U župi Gradnići danas se proslavlja blagdan nebeskog zaštitnika župe

Svečanim misnim slavljem, kojem je prethodila trodnevna duhovna priprava, danas je u župi Gradnići proslavljen blagdan Sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe. Trodnevnu duhovnu pripravu u Gradnićima je predvodio fra Josip Ikić, a današnje misno slavlje predslavio je fra Danko Perutina, gvardijan samostana u Mostaru u suslavlju sa župnikom župe Gradnići fra Nikolom Rosančićem, dekanom Broćanskog dekanata don Đurom Benderom i još četvoricom svećenika.

Blaž je bio čudotvorac. Bio je mučenik vjere. Mi ga zovemo Blaž, u Dubrovniku ga zovu Sv. Vlaho i ako je u svojim korijenima bio poganin to ga nije sprječavalo da bude dotaknut Božjom milošću. Nije bio tvrdokoran, bio je otvoren novosti koja dolazi. Vjerovao je… – kazao je na početku svoje propovijedi fra Danko Perutina i naglasio da vjera, ljubav i molitva uvijek idu zajedno.

Osvrćući se na vrijeme u kojem živimo, fra Danko je kazao kako živimo u svijetu koji ima potrošački mentalitet i da se ljudsko srce često priklanja prolaznim stvarima, nekom novom zlatnom teletu, zbog čega je život neprestana borba i neprestano usmjeravanje prema Isusu Kristu. Također, fra Danko se u svojoj propovijedi osvrnuo na odlazak mladih iz Hercegovine i odnos poslodavaca prema radnicima i zaključio da ne smijemo povjerovati da je zlo jače od dobra, nego da na koljenima moramo moliti za Božji blagoslov.

Na svim razinama trebamo na koljenima moliti Božji blagoslov kao što je to radio Sv. Blaž. Nije se pokolebao. Teže je njemu bilo nego nama. Mi sada nismo progonjeni, ali ponavljam, javlja se jedna nova spirala zla ili opasnosti koja vrti dušu iznutra i čovjeka ostavlja praznim. Ako povjerujemo u to i krenemo tim putem, nas će nestati. Ovo nije plašenje, nego je ovo realna situacija, jer gdje god se uvukao strah tu nema života… Braćo i sestre moramo izići iz toga mentaliteta i ući u mentalitet evanđelja… Ova svetkovina nam pomaže da se zapitamo o onome koji nas je stvorio i da mu se vratimo ponovno, a to je Bog. Kada se Bog nalazi na prvom mjestu onda se sve nalazi na svom mjestu, ako Bog nije na prvom mjestu onda ništa nije na svom mjestu – poručio je fra Danko Perutina.

Nakon završetka svečanog misnog slavlja obavljeno je grličanje ili blagoslov grla sa svijećama.

Zbog svog primjernog svetačkog života te neustrašive ustrajnosti na čuvanju svoje vjere Sv. Blaža je srednjevjekovna Dubrovačka Republika izabrala za svoga zaštitnika, a više stoljeća kasnije za svoga patrona uzela ga je i najstarija broćanska župa Gradnići.

Radost i veselje proslave blagdana Sv. Blaža nakon misnoga slavlja nastavljena je u domovima župljana.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.991413831006245.1073743053.252864094861226&type=1&l=09563533c0

 

WordPress Video Lightbox