Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Svečano proslavljena 718. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo

Povodom 718. obljetnice prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo, danas je održan središnji dio proslave Dana općine Čitluk. Tako je danas u Čitluku, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa, odana počast poginulim braniteljima, u župnoj crkvi Krista Kralja slavljeno je misno slavlje, dok je u hotelu Brotnjo održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja odali su predstavnici Općine Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Vlade HNŽ i ostalih viših razina vlasti te predstavnici Republike Hrvatske, a okupljene kod Spomen križa u molitvi za poginule i umrle branitelje predvodili su fra Miro Šego, don Đuro Bender, fra Zvonimir Pavičić i fra Nikola Rosančić.

Nakon odavanja počasti braniteljima, u crkvi Krista Kralja u Čitluku slavljena je sveta misa, nakon čega je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk, na čijem početku je veliki broj uzvanika i gostiju pozdravio Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk. Srdačno pozdravivši vijećnice i vijećnike OV Čitluk, političke dužnosnike, gospodarstvenike, predstavnike Sveučilišta u Mostaru, crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga, uvažene goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih i dalmatinskih općina i županija te prijateljskih gradova, predsjednik Smoljan je započeo svečanu sjednicu, na kojoj se ukratko osvrnuo na rad Općinskog vijeća Čitluk u proteklom razdoblju te suradnju ovog predstavničkog tijela, načelnika Općine Čitluk i cijele jedinice lokalne samouprave. Predsjednik Smoljan pohvalio je rad navedenih, kao i suradnju s višim razinama vlasti, a na poseban način s Vladom HNŽ.

Brzina i rad Vlade HNŽ mogu se prikazati na više primjera. Ovdje za nas ću istaknuti bitno, a riječ je o ispravljanu nepravde koja je trajala dvadeset godina i odnosila se na turističke zajednice, njihovo ustroj i raspodjelu prihoda. Ova Vlada je po tom pitanju brzo djelovala i napokon smo došli u situaciju da općine i gradovi imaju svoje turističke zajednice i samim time i dio turističkog prihoda. Osvrnut ću se također na činjenicu da se ove godine održavaju lokalni izbori. Za nas vijećnike, predsjednike Vijeća, načelnike i gradonačelnike završava mandatno razdoblje. Ovo mandatno razdoblje koje je iza nas je bilo dosta burno. Sjetimo se samo kakve su nam nedaće dolazile s globalne razine. Bez obzira na sve to, lokalna vlast je uspješno funkcionirala i mislim da u miru i redu trebamo dočekati i provesti lokalne izbore – kazao je Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.

Najvažniji projekti i najvažnije aktivnosti Općine Čitluk u proteklom razdoblju nazočnima na današnjoj svečanoj sjednici OV Čitluk prezentirane su video izvješćem.

Po završetku video prezentacije, uz kratki osvrt na prikazano, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, se zahvalio predstavnicima viših razina vlasti i partnerima u realizaciji projekata na suradnji i dodao:

Pored onoga što ste mogli vidjeti, a prikazani su brojni značajni infrastrukturni projekti, želim kazati kako smo, osluškujući potrebe svih dijelova naše općine, nastojali pokazati socijalnu osjetljivost, na poseban način prema mladima, te da smo nastavili s ulaganjima u razvoj potencijala zdravstvenih i obrazovnih institucija, kao i s ulaganjima u gospodarske zone kao središta našega gospodarstva. Jedan od temelja našeg razvitka svakako su vinogradarstvo i vinarstvo, ali i turizam i hodočasnički turizam, zbog čega smo osnovali Turističku zajednicu. Njen primarni cilj je razvoj turizma i turističke infrastrukture, no našim gostima, uz duhovne sadržaja i prirodne ljepote, želimo ponuditi i mnoštvo manifestacija i različitih kulturnih događaja, kako bi upotpunili sliku o kraju za koji su zasigurno već čuli zahvaljujući proslavljenim sportašima i visokokvalitetnim vinima.

Prigodnim riječima nazočnima se također obratio don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina – Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja, Glavosjek.

Sva su vremena i nezgodna i dobra. Sva su vremena potrebna kako bismo mogli izvršiti ono što stoji pred nama jer za to su nas postavili ili narod, ili Crkva, ili sve zajedno Svemogući Bog. Krist Kralj, vladar vladara, nositelj vlasti na nebu i na zemlji, komu smo se maloprije pomolili u crkvi posvećenoj upravo Njemu, neka po Duhu Svetomu svima nama udijeli obilje svojih darova da možemo izvršiti ono služenje narodu za koje smo odgovorni – poručio je don Đuro Bender.

Više razine vlasti prepoznale predan rad općinskih čelnika

U ime velikog broja uzvanika, nazočnima su se obratili Marija Buhač, predsjednica Vlade HNŽ i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH, a u svojim govorima su naglasili zajedništvo i činjenicu da je prosperitet primjetan u svim segmentima života u općini Čitluk.

Županijska Vlada je prepoznala predan rad općinskih čelnika Čitluka i pomaže njihova nastojanja na različitim područjima. Upravo zato danas ističem važnost zajedništva i suradnje u ostvarivanju naših ciljeva, a snažan primjer toga je osnivanje općinske Turističke zajednice u kontekstu primjene Zakona o turističkim zajednicama, što je Čitluk uradio među prvima u cijeloj županiji. Činjenica da smo gospodin Smoljan i ja ovo istaknuli kao ključno svjedoči da se jako dobro razumijemo. Ovom prigodom želim iskreno zahvaliti čelnicima Općine Čitluk na suradnji, pokazanoj kooperativnosti u smislu slijeđenja Vladinih smjernica djelovanja. Spomenuto osnivanje Turističke zajednice vidim kao početak jedne jako uspješne priče koja će se razvijati na dobrobit svih žitelja ovoga kraja – kazala je Marija Buhač, predsjednica Vlade HNŽ.

Na dobrobit svih žitelja broćanskog kraja svakako su brojni projekti koje na području općine Čitluk provodi Vlada HNŽ putem resornih ministarstava pa je tako predsjednica Vlade HNŽ na svečanoj sjednici istaknula kako je jedan od primarnih preduvjeta za razvoj turizma razvijena infrastruktura i navela kako kroz općinu Čitluk prolaze tri važne regionalne prometnice za koje je kao i za njihove priključen ceste u prvih pola godine investirano 600.000 KM, dok se u planiranim aktivnostima ističu projekti izgradnje kružnih tokova Kaktus i Padine te dovršetak obnove regionalne ceste koja se u Hamzićima spaja sa ZHŽ. Također, predsjednica Buhač je podsjetila na potporu gospodarstvenicima, vinogradarima i vinarima, ulaganja u poboljšanje uvjeta u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama te brojne ostale projekte koji se realiziraju u partnerstvu Vlade HNŽ i Općine Čitluk.

Posebno treba istaknuti zajedništvo i to zajedništvo treba dalje nadograđivati i promovirati. Čini mi se da smo uspjeli u jednoj nakani, a to je da infrastrukturno i na svaki drugi način od Čitluka i čitavog Brotnja napravimo mjesto posebne ugode za život… Ono što mi je najvrijednije od svega, time sam i započeo pozdravni govor čestitajući vam Dan općine, je držati se zajedno oko ključnih ideja. Koliko budemo mudri toliko će nas i drugi uvažavati. Koliko mi budemo željeli praviti sredine ugode za život, toliko ćemo i uspjeti u tome, ne sumnjajmo. Ne znam nijednu osobu s kojom surađujem na razini županija, s federalne razine vlasti, razine BiH, a danas je ovdje mnoštvo predstavnika viših razina vlasti, koji na sličan način ne gleda na proceduru donošenja odluka i kako ih realizirati – zaključio je dr. Čović u napomenu kako je Vlada Republike Hrvatske snažan partner u realizaciji projekata.

Današnju svečanu sjednicu Općinskog vijeća Čitluk glazbeno su obogatili učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo, a svoj doprinos svečanoj sjednici dale su i Mažoretkinje općine Čitluk.

WordPress Video Lightbox