Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Svečano obilježen 8. Dan branitelja općine Čitluk

Danas je u Čitluku obilježen 8. Dan branitelja općine Čitluk. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen križa, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa.

Misno slavlje predslavio je fra Miro Šego, a uz čitlučkog župnika u koncelebraciji su bili: don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina, fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin i don Marin Krešić, župni vikar župe Gradina.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je mimohod sudionika proslave od župne crkve do hotela Brotnjo, gdje je održana svečana akademija. Svečana akademija započela je okupljanjem stjegova pod kojim su se borili branitelji iz općine Čitluk te prikazivanjem slikopisa posvećenog 38 poginulih branitelja s područja općine Čitluk.

Inače, proslava Dana branitelja općine Čitluk utemeljena je na odluci Općinskog vijeća Čitluk iz listopada 2010. godine, na što je u svom govoru podsjetio načelnik općine Čitluk, nakon što je pozdravio sve prisutne branitelje, članove obitelji poginulih branitelja te brojne uzvanike koji su došli uveličati proslavu Dana branitelja.

Današnji dan spomen je na sve poginule branitelje. Polažući vijence i paleći svijeće kod Spomen obilježja poginulim braniteljima Brotnja i u molitvi u župnoj crkvi Krista Kralja s poštovanjem i zahvalnošću prisjetili smo se junaka koji su položile svoje živote u Domovinskom ratu, kao i brojnih hrvatskih branitelja iz ranijih ratova, ali i onih kojima je presuđeno bez suđenja. Mi smo tu da te žrtve ne ostane zaboravljene i naša je dužnost da pokoljenjima koja dolaze poslije nas ostavimo jasnu sliku o događajima u našoj povijesti – kazao je načelnik Radišić i svima čestitao Dan branitelja.

Čestitku povodom Dana branitelja nazočnima je uputila i Lidija Šarac, članica Organizacijskog odbora proslave, koja je u svom govoru istaknula da je Dan branitelja općine Čitluk dan kada svi trebaju biti u dobrom zajedništvu jer je to dan ponosa i dan prisjećanja na poginule branitelje Brotnja.

Drago mi je da ste tu. Drago mi je da smo svi zajedno i nadam se da ćemo ubuduće Dan branitelja još ljepše organizirati – poručila je Šarac.

Budimo ponosni

Okupljenima na svečanoj akademiji organiziranoj povodom proslave 8. Dana branitelja obratio se i Tomislav Martinović, predsjednik kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda P FBiH i zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ, koji je uz čestitke i prisjećanje na ponosne dane i zasluge hrvatskih branitelja skrenuo pozornost i na različite pokušaje iskrivljavanja povijesti i omalovažavanja hrvatskih branitelja.

Herceg Bosna, HVO, šahovnica, hrvatski branitelji, naši poginuli branitelji, sve hrvatske žrtve, general Praljak, svi naši uznici u Hagu, za njih su kako rekoše UZP, udruženi zločinački poduhvat. Za nas oni to nisu. Oni su naš ponos… Poštovani prijatelji, sjećajmo se naše slavne prošlosti i nemojmo se prestati sjećati, jer dok se sjećamo, znači da postojimo. Budimo ponosni – poručio je Tomislav Martinović i pozvao Hrvate da baš kao i u Domovinskom ratu ponovno stoje jedan do drugoga i pokažu zajedništvo.

Prigodne čestitke i obraćanja na današnjoj svečanoj akademiji također su imali Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ i don Đuro Bender, dekan broćanskog dekanata i župnik župe Gradina, a prigodno izlaganje o formiranju, ustroju i djelovanju 41. Samostalne domobranske bojne knez Branimir – Čitluk imao je umirovljeni brigadir Ivan Sabljić, ratni zapovjednik ove postrojbe.

Kroz svoje izlaganje Sabljić se prisjetio povijesnog postrojavanja postrojbe koje je održano 13. veljače 1994. godine na snijegom okovanim Barama, bornih događaja tijekom Domovinskog rata, teških zadaća koje je bojna imala pred sobom i brojnih hvale vrijednih uspjeha.

Tamo gdje su bile čitlučke postrojbe crte obrane su očuvane, samo i isključivo u obrani svog hrvatskog naroda i vjekovnih ognjišta – poručio je na kraju svog izlaganja umirovljeni brigadir Ivan Sabljić.

I ove godine u obilježavanju Dana branitelja sudjelovali su učenici s područja općine Čitluk. Učenici su u proslavi sudjelovali pišući prigodne literarne radove, među kojima su izabrani najbolji koji su izvedeni na svečanoj akademiji, a njihovi autori nagrađeni.

Tako su ove godine nagrađeni učenici: Ivan Sivrić, učenik SŠ dr. fra Slavka Barbarića za pjesmu „Pali anđeli, Gabrijela Duganžić, učenica SŠ dr. fra Slavka Barbarića za rad „Živjet će u našim srcima“, Ivana Karačić, učenica OŠ fra Didaka Buntića za pjesmu „U spomen“, Lea Ostojić, učenica OŠ Bijakovići za rad „Tata moj branitelj“ i Mihaela Korać, učenica OŠ Čerin za rad „Dan Branitelja“.

Skladnim sviranjem doprinos proslavi Dana branitelja dali su i učenici OGŠ Brotnjo, čiji je orkestar pod ravnanjem prof. Jure Sušac na akademiji izveo dvije glazbene točke, a na današnjoj akademiji nastupio je i mladi harmonikaš Damir Bukovac.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1155789951235298&type=1&l=319b3660a3

WordPress Video Lightbox