Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Sutra predstavljanje monografije „100 godina Župe Gradina“

Povodom proslave 100. obljetnice župe Gradina, Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek redakcijski odbor na čelu s glavnim urednikom don Đurom Benderom, župnikom župe Gradina i dekanom Broćanskog dekanata, priredio je monografiju župe Gradina koja će biti predstavljena na sutrašnjoj proslavi.

Program proslave započet će u 16 sati sv. Misom koju će u župnoj crkvi na Gradini predslaviti mons. Tomo Vukšić, biskup – vojni ordinarij u BiH, nakon čega će, od 17 sati, uslijediti prigodna akademija i predstavljanje monografije u kojoj je na više od 600 stranica sažeta bogata povijest župe Gradina.

Monografiju će predstaviti: mons. Tomo Vukšić, biskup, akademik Mladen Bevanda, don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu, prof. Ivan Sivrić, predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne, Dragan Prusina, član pastoralnog vijeća župe Gradina i don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskog dekanata.

Recenzenti sadržajno bogate i tehnički dotjerane monografije su dr. sc. fra Ivan Dugandžić i mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Fra Ivan je u recenziji čitateljima ponudio svoja razmišljanja o župi i istaknuo važnost monografije, dok je pišući o velikoj vrijednosti monografije mons. Ratko Perić, između ostalog napisao:

U ovoj monografiji o Župi Gradina skupina proučavatelja prošlosti i raznih životnih grana potrudila se da nam u pisanu sažetku dadne uvid u tu prošlost i prije i nakon spomenuta svibnja prije stotinu godina. Nekoga će zanimati članak o crkvenim maticama, drugoga o kulturnim događanjima, trećega o duhovnim zvanjima, četvrti će proučiti knjigu od korice do korice. Netko će nabaviti više knjiga i poslati ih sinovima po svijetu da ne zaborave odakle vuku krvne korijene.

Predstavljanje monografije drugi je dio proslave 100. obljetnice osnutka župe Gradina. Prvi dio proslave obilježen je svečanom misom na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

WordPress Video Lightbox