Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Stoljetna tradicija na Bilima: Otvoren Trg broćanskih vinara

Bile se prostiru na prostoru dvije županije, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke, odnosno obuhvaćaju nekoliko sela koja su smještena u rubnim dijelovima ovih županija. U novije vrijeme ovo je mjesto nadaleko poznato po Groblju mira i memorijalnom centru, no za ovaj prostor veže se i višestoljetna tradicija.

Između Grabove Drage i Goranaca smješteno je Misište u kojem se tradicionalno slavi sveta misa u spomen na teška vremena, a ove godine proslavljena je sedamstota obljetnica ovakve proslave koja se održava prvu nedjelju nakon Petrovdana.

Na proslavi su se okupili vjernici iz okolice Širokog Brijega, Mostara, Brotnja, Posušja i drugi dijelova Herceg-Bosne koji su sudjelovali u slavljenju svete mise. Lijep, sunčan i pomalo vjetrovit dan izmamio je mnoge na ovaj prekrasan proplanak, gdje se poslije misnog slavlja nastavilo druženje uz hranu i piće.

Druženje su na poseban način uljepšali momci i djevojke odjeveni u narodne nošnje, a posebno svečano bilo je na platou Trga broćanskih vinara, koji je ovom prigodom i svečano otvoren.

Trgom broćanskih vinara dominira velika kamena gromada na kojoj se nalazi Spomen ploča sa lijepo ispisanom porukom, ukrašena povijesnim znamenjima. Spomenik je podigao gospodarstvenik Franjo Buljan iz Brotnja sa svojim dragim prijateljima, ljubiteljima tradicije i običaja, koji i na ovome mjestu zapisaše povijesnu istinu i nebrojene priče o starim i novim prijateljstvima nastalim nakon svete mise uz bukaru dobrog broćanskog vina iz mišina, te uz sve ostale dobre delicije domaćina koje obiluju u ovome kraju.

Naime, Brotnjaci su u prošlosti za proslavu, poput ove na kojoj je i otvoren Trg broćanskih vinara, na svojim konjima iz Brotnja u „mijevima“ dopremali vino za okrjepu tijela i razmjenu dobara sa domaćinima i njihovim gostima. Tako je primjerice ostala zapamćena godina u kojoj je na proplanak stiglo sedamdeset pet konja iz Brotnja natovarenih vinom. Konji su bili poredani i privezani na današnjem Trgu broćanskih vinara, a vino iz Brotnja se, unatoč velikoj količini, popilo, prodalo ili razmijenilo.

Ovakav događaj prikazan je i kroz igrokaza koji su izveli mladi iz Goranaca, koji su došli s konjima kao u neka stara prošla vremena, što je svakako oduševilo sve prisutne koji su došli na Bile.

Brotnjak, Franjo Buljan priredio je dobru trpezu za sve koji su navratili na Trg broćanskih vinara. Iz bukara se nazdravljalo broćanskim vinom a prijateljevanje i ugodno druženje pratili su ganga i bećarac do kasno u noć.

WordPress Video Lightbox