Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Služena Misa za žrtve ratova i poraća iz župe Čerin

Danas je u Čerinu odana počast svim žrtvama ratova iz župe Čerin. Kod spomen obilježja poginulima u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu vijence su danas položili predstavnici Općine Čitluk, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Župe Čerin, a molitvu kod spomenika i svetu Misu u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika predvodio je fra Tihomir Bazina, župnik župe Čerin. Župljani župe Čerin na taj su se način, s dužnim pijetetom i zahvalnošću, prisjetili svih žrtava povodom nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Odavanje počasti započelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, a nastavljeno je u župnoj crkvi, gdje je župnik fra Tihomir Bazina na početku svoje propovijedi izrazio bojazan da ljudi u današnje vrijeme sve manje razumiju pravo značenje riječi žrtva, postaju sebičniji te da postaju sve bešćutniji i sa sve manje razumijevanje za slabije. Fra Tihomira je također kazao kako je na današnjoj misi trebalo biti više ljudi, ali da ipak one koji su svoje živote žrtvovali za dobrobit svih nismo i ne smijemo zaboraviti.

– Bogu hvala da nismo zaboravili naše branitelje, da ih nikada nećemo i ne smijemo zaboravit jer to nam je i dužnost i obveza. Istina je da vrijeme prolazi i da rane s vremenom pomalo zacjeljuju, ali ostaju ožiljci u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije. Ti mladići i muževi, puni snage i života, nisu bili sebični i nisu razmišljali kako sačuvati svoju glavu, kako će njima biti dobro. Njima je bilo bitno kako će biti nama kao zajednici, nama kao narodu. Božja volja bila je da ih pozove k sebi. Pitanje zašto on, ostat će neodgovoreno – kazao je fra Tihomir Bazina.

U nastavku propovijedi fra Tihomir Bazina postavio je nekoliko životnih pitanja i govorio o nekoliko zanimljivosti a posebno se osvrnuo na broj umrlih i rođenih nakon Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata i u današnje vrijeme. Osvrćući se na podatke iz matičnih knjiga župnik župe Čerin je zaključio da su brojke zabrinjavajuće i da se čovjek može zapitati kave ratove danas vodimo i s kim ratujemo,  te tko nam je danas neprijatelj.

– Bojim se braćo i sestre da smo mi sebi sami najveći neprijatelj. Da mi sami sebe uništavamo. Nestat će nas s lica zemlje nastavimo li ovako. Kakve su prilike bile u bilo kojem ratu, a kakve su danas? Smatram da se ne može ni uspoređivati, niti govoriti o tim prilikama ili neprilikama. Naši branitelji su znali zašto i zbog čega su na prvim crtama bojišnice i to im je davalo snagu i nosilo ih. Oni su ostavili svoje obitelji zbog sviju nas. Učinili su ih ucviljenima da bi mi danas bili radosni i mirni i da se mi danas ne bi odazvali u najvećem broju na ovu svetu Misu. Danas se iz sebičnih razloga djeca ne rađaju. Iz sebičnih razloga čine se pobačaji a da nismo vjerujte ni svjesni u kojim razmjerima sami sebe mi uništavamo. I na kraju, ponovno se pitam: Nije li upravo danas zavladala upravo ona ljudska sebičnost o kojoj sam na početku govorio – zaključio je svoju današnju propovijed fra Tihomir Bazina.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox