Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljena 100. obljetnice župe Ploče-Tepčići

Župa Ploče-Tepčići ove godine skupa s proslavom svoga nebeskog zaštitnika sv. Ante Padovanskoga, 13. lipnja, svečano je proslavila 100. obljetnicu osnutka župe. Svečano misno slavlje predslavio je nadbiskup Monterreya iz Meksika msgr. Rogelio Cabrera Lopez u koncelebraciji mjesnoga župnika don Ivana, generalnoga vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, bivših župnika don Josipa i don Tomislava te više svećenika iz okolnih župa. Na početku svete Mise župnik don Ivan uputio je pozdravnu riječ nadbiskupu Rogeliu, nazočnim svećenicima, krizmanicima te vjernicima, prijateljima i dobročiniteljima župe Ploče-Tepčići.

Slijedilo je svečano misno slavlje koje je svojim lijepim pjevanjem popratio župni zbor te uzveličao ovaj veliki dan za župu. Na svetoj Misi okupio se velik broj vjernika iz župe kao i gostiju koji su toga dana zajedno svojim molitvama i nazočnošću pratili i osam krizmanika koji su tom prigodom primili sakrament krizme po rukama nadbiskupa Rogelia.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Rogelio naglasio je tri stvari koje su se spojile u sv. Anti. To su njegova riječ, njegovo srce i njegova čuda. Motiv zbog koje je njegova riječ u srcu jest što je bio velik propovjednik. Govorio je srcem i riječju. Njegove riječi utemeljene su na Evanđelju. Nije izrekao niti jednu riječ koja bi bila izvan Evanđelja. Zbog toga je njegova riječ autentična jer je utemeljena na Evanđelju i kao takva življena. Iskrenim srcem je upravo i ljubio i to provodio. Brinuo se za to kako bi zaručnici i oni koji se vole zbilja živjeli dosljedno. Njegovo srce je uvijek bilo blizu srca Zaručnika. Stoga je sv. Ante zaštitnik zaručnika. Treća stvar koju častimo kod sv. Ante jesu njegova čudesa. Kao ni jedan svetac do sada, činio je toliko čuda kako za života tako i nakon svoje smrti. Zato, kaže nadbiskup, častimo sv. Antu zbog njegovih riječi, njegova srca i njegovih čudesa.

Molim Gospodina i želim vama da u tom uspijete i čujete Riječ Božju, da živite radosno i vratite svoje srce Gospodinu. I na kraju molim Gospodina za sve vaše svećenike i biskupe, da propovijedaju Božju riječ i da ta riječ nađe plodno tlo u vašim srcima, kako bismo tako što više nalikovali sv. Anti po riječi, srcu i čudesima – poručio je nadbiskup Rogelio.

Molitvu vjernika koja je uslijedila, a brižno oblikovana za ovaj dan, izrekli su krizmanici.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup Rogelio podijelio je krizmanicima i nazočnim vjernicima svečani blagoslov, a župnik don Ivan zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, a napose nadbiskupu Rogeliu koji je slavio svetu Misu i svećenicima koji su došli skupa s njim don Rubenu Cabareri Lopezu i don Hugi Rayonu Ortizu. Zahvalio je također i svećenicima koji su predvodili misna slavlja tijekom devetnice koja je prethodila ovoj proslavi kao duhovna priprava te svim župljanima koji usprkos različitim nevoljama nastoje graditi zajedništvo župne zajednice i Crkve kojoj pripadaju. Vjerujemo da će ova župna zajednica, obogaćena ovim slavljem, nastaviti svoje djelovanje s još većim žarom i zauzetošću.

Molitva neka bude naša potpora svakom dobru koje se organizira u župi Ploče-Tepčići. Također, u ovoj župi neka se po našim molitva zavede pastoralni i liturgijski red i crkvena disciplina. Dao Bog po zagovoru sv. Ante da tako bude. Župljanima župe Ploče-Tepčići čestitamo patron župe i stotu obljetnicu.

Tekst i foto: Dragana Zovko

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1068206536660307.1073743146.252864094861226&type=1&l=c2b008cb4d

WordPress Video Lightbox