Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljen dvanaesti Dan Blizanaca

Mještani mjesne zajednice Blizanci i njihovi gosti okupili su se jučer na proslavi 12. Dana Blizanaca. Ova tradicionalna proslava započela je u župnoj crkvi na Gradini, gdje je don Đuro Bender, župnik župe Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja, Glavosjek – Gradina, predvodio misno slavlje.

Nakon misnog slavlja don Đuro Bender i župni vikar Josip Radoš predvodili su i molitvu kod spomenika podignutog poginulim i nestalim u II svjetskom ratu, poginulim nakon II svjetskog rata i poginulim u Domovinskom ratu iz Blizanaca. Ovom prigodom kod spomenika je podignuta zastava, što je Matej Božić popratio izvedbom Lijepe naše na trubi, dok su mladi iz Blizanca položili vijenac i zapalili svijeće te na taj način, uz ostale nazočne, odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Organizatori ovog tradicionalnog druženja i ove su se godine potrudili da se svi okupljeni na proslavi osjećaju ugodno i da u druženju, pjesmi i veselju provedu lijepe trenutke na terenu SRC Blizanci, gdje je održan završni dio proslave. A dobrodošlicu svim nazočnim poželio je Zdenko Božić, predsjednik MZ Blizanci i predsjednik Organizacijskog odbora 12. Dana Blizanaca.

Kao i ranijih godina na proslavi su se okupili mještani Blizanaca, njihova rodbina, prijatelji i uzvanici te je na taj način nastavljena tradicija proslave Dana Blizanaca, na kojoj su neizostavni ugodni razgovori, obilata gozba, pjesma, ples i veselje, koje na ovoj proslavi potraje do dugo u noć. Inače, prema podacima prikupljenim popisom stanovništva iz 2013. godine u Blizancima živi 540 osoba, dok osobe podrijetlom iz ovog mjesta također žive u Sloveniji, Kanadi, Njemačkoj, Americi i ostalim krajevima svijeta iz kojih rado dolaze u svoj rodni kraj i na proslavu Dana Blizanaca.

Među uzvanicima na sinoćnjoj proslavi bili su načelnik općine Čitluk Marin Radišić i direktor JP NIO Službeni list BiH Dragan Prusina.

WordPress Video Lightbox