Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

U Čitluku je danas održan forum predstavnika mjesnih zajednice s područja općine Čitluk na kojem je usuglašavan pristup te su razmatrani prijedlozi aktivnosti i mjera utvrđenih Operativnim planom za realizaciju vizije mjesnih zajednica u općini Čitluk. Dio foruma predstavnika mjesnih zajednica bila je radionica koju je vodila Jelena Majkić iz „Udruženja GEA“, koje je za potreba projekta angažirao UNDP.

Podsjetimo, Općina Čitluk s pet partnerskih mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjeluje u projektu „Jačanje uloga MZ u BiH“ koji provodi razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), dok projekt financiraju vlade Švicarske i Švedske. Uz predstavnike mjesnih zajednica s područja općine Čitluk u radu današnjeg foruma sudjelovali su predstavnici Općine Čitluk i predstavnici nekoliko aktivnijih udruga s područja naše općine.

Jelena Majkić i Slaven Markota, koordinator za projekt Jačanje uloge MZ u BiH ispred Općine Čitluk, predstavili su Operativni plan za realizaciju Vizije MZ u općini Čitluk s pregledom najvažnijih aktivnosti, uz što su istaknuti i dokumenti koji su usvojeni na Općinskom vijeću u svrhu lakšeg kandidiranja mjesnih zajednica na javne pozive, a svi sudionici foruma sudjelovali su u raspravi na temu kako ojačati ulogu mjesnih zajednica i koje su izmjene operativnog i regulatornog okvira potrebne i moguće u sljedećem razdoblju.

Forumi poput današnjeg redovito se organiziraju s ciljem podizanja svijesti o važnosti mjesnih zajednica i kreiranju potrebnih dokumenata i odluka koje proizlaze iz konstruktivnih razgovora. Kroz protekle dvije godine, od kada pet mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjeluje u projektu Jačanja uloge MZ u BiH, u okviru projekta održane su brojne obuke za partnerske mjesne zajednice, kao i nekoliko radionica na kojima su sudjelovali predstavnici svih mjesnih zajednica.

Kroz navedeni projekt pet mjesnih zajednica je realiziralo ili je u tijeku realizacija određenih infrastrukturnih projekata koje su kandidirale u sklopu svog sudjelovanja na projektu Jačanje uloge MZ u BiH. Također, projekte mjesne zajednice ojačale su svoje kapacitete za sudjelovanje u različitim javnim pozivima te su dobile opremu koja im olakšava budući rad.

Na forumu predstavnika mjesnih zajednica istaknuto je kako postoji mogućnost produženja projekta za dodatnih godinu dana, što bi otvorilo prostor za sudjelovanje novih mjesnih zajednica u projektu.

Valja također istaknuti kako je u tijeku nagradni natječaj – direktni poziv za pet projektnih mjesnih zajednica od kojih će jedna biti odabrana za nagradni projekt u iznosu od približno pedeset tisuća KM. Realizaciju odabranog projekta sufinancirat će Općina Čitluk i vlade Švicarske i Švedske kroz UNDP-ov projekt Jačanje uloge MZ u BiH.

WordPress Video Lightbox