Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljena prva knjiga fra Antonija Šakote

Sinoć je u Međugorju predstavljena prva knjiga koju je napisao fra Antonio Šakota. Predstavljanje knjige „Sveta Zemlja – knjiga sjećanja“ održano je u dvorani Ivana Pavla II, a uz autora u predstavljanju, koje je vodila Sanja Pehar, sudjelovali su fra Ante Vučković, Davor Ljubić, Nikica Drmać, koji je čitao ulomke iz knjige i fra Zvonimir Pavičić, koji je nastupio u glazbenom dijelu programa.

Dobrodošlicu okupljenima na predstavljanju poželio je fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, nakon čega je fra Antonio Šakota otkrio kako je tijekom tri godine boravka u Svetoj Zemlji bilježio sve što su mu profesori govorili, bilježio svoje doživljaje i učio o Svetoj Zemlji, no da tada nije imao u planu pisanje knjige.

Tek po povratku u Hercegovinu na pisanje knjige počeo ga je nagovarati Mario Vasilj Totin, koji je i urednik knjige. Fra Antonio je isprva priloge o Svetoj Zemlji objavljivao u Glasniku mira, i nakon više od godinu dana stanke, ponovnog nagovaranja i ostalih poticaja iz okoline, odlučio se napisati knjigu.

Sveta Zemlja je knjiga sjećanja. Nije ova knjiga koju držite pred sobom neko moje sjećanje, nego je ona ta koja je u meni progovarala kroz tri godine i progovara i dalje. Knjiga je zapravo tako osmišljena da se iz mjesta na kojem se nalazimo izvlači poruka. Ona je knjiga koja se čita iznutra i ona ne progovara samo o biblijskoj pozadini, nego govori i šalje poruke na razini lokaliteta. Vjerujem da ćemo to kroz ovu večer dodatno produbiti, tako da je ona knjiga sjećanja na sve one divne događaje, čudesna djela koja je Gospodin kroz povijest spasenja činio kako bismo se mi Njemu vratili. Taj spomen, to sjećanje, kada se nalazimo na tom mjestu ostaje, odnosno ima za cilj u našim životima postati stvarnost – kazao je fra Antonio Šakota.

Svako poglavlje knjige otvara jedan kratki biblijski citat koji je vezan za lokalitet a poglavlja završavaju određenim mislima iz života sv. Franje, što je knjigu protkalo franjevačkom duhovnošću, a fra Antonio je svojom knjigom čitatelja htio zainteresirati za Svetu Zemlju i potaknuti ga da se zaljubi u Isusovu domovinu.

Ja je volim. Dala mi je puno. Bilo je teško živjeti u Svetoj Zemlji, ali je baš volim. To je jedno razdoblje koje me obilježilo – zaključio je fra Antonio Šakota.

Nitko nema tako dobro zabilježene tri godine života u Svetoj Zemlji. Mislim da je prvi dio, onaj estetski jako važan. Osobni dio prožima se kroz tekstove. Dakle, ovo nije knjiga koja skriva autora, nego čitatelju daje da kroz prozor jednog mladog studenta franjevca vidi Svetu Zemlju. Mislim da tu leži najvažniji dio i najveća kvaliteta ove knjige, zato što je to ono što znamo kao svjedočenje – kazao je fra Ante Vučković i kazao kako neki tekstovi o Svetoj Zemlji čitateljima budu preteški i s previše informacije, dok je s druge strane knjiga „Sveta Zemlja – knjiga sjećanja“ svjedočenje mladog franjevca a upravo su svjedočenja i osobna iskustva potakla najviše onih koji su ih slušali da i sami posjete Svetu Zemlju.

Ističući ostale kvalitete knjige, fra Ante Vučković je istaknuo kako knjiga nije pretenciozna, nego da je skromna a nastala je iz razloga što su uz autora i ostali prepoznali potencijal i kvalitetu ove knjige. Ističući da je riječ o krasnoj knjizi fra Ante ju je toplo preporuči čitateljima, a isto je učinio i Davor Ljubić.

Kada čitate ovu knjigu, čitajući fra Antonijeva razmišljanja već ste tu. Antonio predoči lokalitet – mjesto, nakon toga ide jedno duhovno razmišljanje o svemu tome i poučak. Čitajući ovu knjigu poželite biti dolje, biti dio Svete Zemlje. Antonio u knjizi ima jedan lagan pristup, čitljiv, tih i nenametljiv, a opet tako zanimljiv. Definitivno, osobno preporučujem ovu knjigu svakom hodočasniku jer spominje sve što treba spomenuti a nije opterećena detaljima, nego ističe poruku – kazao je Davor Ljubić, dopredsjednik udruga Sveta Zemlja.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1055993434548284.1073743135.252864094861226&type=1&l=fafdf7981b

 

WordPress Video Lightbox