Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljena monografija „100 godina Župe Gradina“

Stota obljetnica osnutka župe Gradina bila je povod da 26 autora na čelu s glavnim urednikom don Đurom Benderom, župnikom župe Gradina i dekanom Broćanskog dekanata, priredi monografiju „100 godina Župe Gradina“ koja je jučer predstavljena u župnoj crkvi ove župe.

Predstavljanje monografije bio je drugi dio proslave ove vrijedne obljetnice, nakon što je na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek, mons. Ratko Perić, biskup Mostarsko- duvanjski i upravitelj Trebinjsko-mrkanski predslavio svečano misno slavlje.

I jučerašnja proslava započela je misnim slavljem, a sv. Misu predslavio je i na njoj propovijedao mons. Tomo Vukšić, biskup – vojni ordinarij u BiH.

Nakon svečanog misnog slavlja, mnoštvu župljana župe Gradina, čiji su gosti jučer bili: dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, te brojni dužnosnici sa svih razina vlasti, monografiju su predstavili: mons. Tomo Vukšić, biskup, akademik Mladen Bevanda, don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu, prof. Ivan Sivrić, predsjednik društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne, Dragan Prusina, član pastoralnog vijeća župe Gradina i don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskog dekanata.

Svi predstavljači istaknuli su veliku važnost monografije u kojoj je na više od 600 stranica obrađena bogata stogodišnja povijest župe Gradina. Svaki od autora u monografiju je ugradio tekstove o različitim segmentima života župe kroz proteklih 100 godina, tako da u konačnici čitatelji na jednome mjestu mogu pronaći mnoštvo zanimljivih podataka koji na najbolji način predstavljaju župu Gradina.

Proslava 100. obljetnice osnutka župe Gradina završena je na prigodnom druženju župljana i njihovih gostiju, na kojem je župnik don. Đuro Bender zahvalnice i prigodne darove uručio: dr. Draganu Čoviću, dr. sc. Nevenku Hercegu i Marinu Radišiću.

Što više budemo pisali o sebi, svjedočili o našim datumima i našim obilježjima više ćemo cijeniti svoju kulturnu baštinu i ono što jesmo kao narod. Jednako tako, što to budemo više nijekali klanjat ćemo se drugim obilježjima, slavit ćemo tuđe datume i nećemo biti ono što u osnovi želimo biti i ono što smo gradili kroz ovih 100 godina – kazao je na prigodnom druženju nakon predstavljanja monografije dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i pozvao okupljene da šire zajedništvo i nastave odgajati mladost da voli svoj narod i svoju domovinu.

Hrvatski član Predsjedništva svoje obraćanje zaključio je čestitkom župniku i svim župljanima, a isto su, prilikom svojih obraćanja učinili: dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1154385908042369&type=1&l=52abe47dfe

WordPress Video Lightbox