Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljen roman „Tragedija sretničkih svatova“ i knjiga „Bog s tobom – Tebi na dar 1“

U nedjelju, 7. veljače 2021. bila je upriličena promocija romana „Tragedija sretničkih svatova“, autora Maria Pušića te knjige don Ljube Planinića „Bog s tobom – Tebi na dar 1“. Promocija je održana u prepunoj dvorani Svadbenog salona „Afrodita“ na Sretnicama.

Program ovog kulturnog događaja predvodio je profesor Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske u Čitluku, koji je i nakladnik ovog povijesnog romana.

Na samom početku večeri, nazočni su se prisjetili svih stradalih u sretničkoj tragediji. Imena i prezimena 29 stradalih, pročitala je Marija Marić – praunuka mladine sestre, Mare Marić r. Sušac.

Pozdravnu riječ uputio je don Ljubo Planinić. On se u ime župe zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji promocije romana.

Kako je ovaj događaj velik za malu, kruševsku župu, program su ovom prigodom uveličali članovi „HKUD-a Kruševo“ s pjesmom ženskog bećarca.

Kao predstavljač, recenzent i urednik romana, književnica Anita Martinac govorila je o važnosti teme romana i značaju bilježenja ovakvih događaja za sve Hrvate Hercegovine. Obratila je pozornost na ovaj roman i rado pomogla mladom autoru da se „Tragedija sretničkih svatova“ objavi i čita te na taj način, sačuva svaki spomen na bolnu, svatovsku noć.

Bez istinskog poznavatelja ovog stvarnog, tragičnog događaja, uspjeh promocije bio bi upitan, a ni roman ne bi bio kvalitetan i sadržajan. Temu je već ranije detaljno istraživao profesor Ivan Kordić. Objavio je članak o sretničkoj tragediji u zborniku radova o don Anti Romiću. Čim je doznao da se roman piše, pozdravio je rad i rado prihvatio biti predstavljač na promociji.

Poslije govora profesora Ivana Kordića, uslijedila je glazbena točka klape „Concordije“ iz Međugorja. Pjevali su duhovnu pjesmu: „Tebe tražim Bože moj“.

Sretnički svatovi su povezani s Brotnjom. Sretnice mentalitetom gravitiraju Brotnju. Iz Brotnja – Gorje Blatnice je mlada Jela iz sretničkih svatova. Pišući roman, župa Kruševo zatražila je da „Matica hrvatska Čitluk“ bude nakladnik romana. Predsjednik Andrija Stojić ponudu je rado prihvatio, organizirao, u jednim segmentu i financijski podržao. Uputio je nekoliko riječi prisutnima i zaželio uspješan daljnji stvaralački rad mladom autoru.

Pisac romana, Mario Pušić govorio je o nastajanju romana. Prisjetio se dana još iz vremena osnovne škole, kada se rađa ljubav prema pisanju i čitanju, a plod svega toga, upravo je roman naslova „Tragedija sretničkih svatova“.

Poslije autorovog govora, nastupila je klapa „Studenac“ iz Kruševa. Pjevali su svjetovnu pjesmu: „Dobra večer uzorita“.

Običaj je da se na predstavljanju knjiga, romana, drama, poema, pjesama pročita ulomak. S razlogom, nekoliko redaka iz romana pročitala je studentica Matea Ćavar.

Poslije pročitanog ulomka za pozornicom je zablistao mladi guslar. Nadaleko poznata pjesma Mirka Leske je ostavila pokoljenjima u baštinu zapisan i otpjevan na guslama događaj sretničke tragedije. Tek kad su vidjeli da u pjesmi nema ništa o podmetnutom požaru nego žeravici i opušku koji je propao u prizemlje, dopustili su da Mirko pjesmu odgusli. Sumnja je bila i ostala da su požar u prizemlju svatovske kuće podmetnuli žandari iz Čitluka. Pjesmu je uz gusle otpjevao mladi guslar Ivan Šarac, narodni umjetnik i svestrani glazbenik, promicatelj hercegovačke glazbene tradicije, virtuoz na hercegovačkim glazbalima, pjevač koji se ističe blistavošću i tehničkim majstorstvom izvedbi.

Moderator programa, profesor Andrija Stojić se na koncu osvrnuo i na drugu knjigu don Ljube Planinića „Bog s tobom – tebi na dar 1“, istu predstavio , te između ostalog kazao: „U kratkim duhovnim poticajima, autor na specifičan i originalan način obrađuje, meditira kroz 50. (pedeset) kratki ponaosob različitim temama, kao nositelji određenih radnji, ideja i pogleda na svijet, određenih odnosa prema Bogu, čovjeku i svijetu koji ih / koji nas, okružuje. Svaki naslov, svaka poruka sam po sebi zahtijeva mnoge odgovore i kao takva podnosi više tumačenja. To je znanje koje dolazi iznutra, osjećaj vrijednosti i privrženosti ka bratu, čovjeku… Mnoštvo sam još pročitao u don Ljubinoj knjizi koje bih mogao navesti kao primjer“. I dodao, „ali, to bi premašilo okvire mog udjela u ovoj knjizi. Zato vas prepuštam užitku čitanja koji će Vam pomoći da sve ostalo, nespomenuto, pronađete – i zaključak donesete sami. – istaknuo je profesor Andrija Stojić.

A na samom vrhuncu promocije romana, obratio se župnik, don Ljubo Planinić te se zahvalio svima što su se odazvali i rado pohrlili organizaciji ovog kulturnog događaja.

Može se zaključiti da je ostao snažan utisak na sve prisutne jer tko se god spomene sretničke tragedije, u njemu ostaje bolan opip, nešto nepojmljivo… žalost. Roman „Tragedija sretničkih svatova“ sačuvao je svaki spomen na ovu povijesnu, tešku svatovsku noć, u kojoj je stradalo 29 osoba, navedeno je u priopćenju OMH Čitluk.

WordPress Video Lightbox