Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstava „Fra Didak Buntić – Sebet nas i naše dice“ odigrana u Međugorju

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frama sa Širokog Brijega uključili su se u obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi predstavom „Fra Didak – Sebet nas i naše dice“. Predstavu koja prikazuje djelić fra Didakovog života napisala je prof. Mirela Lovrić, a predstava je nakon nekoliko ranijih izvedbi sinoć izvedena i u Međugorju.

Fra Didak Buntić svojim je djelovanjem zaslužio neizmjerno poštovanja a predstava poput „Fra Didak Buntić – Sebet nas i naše dice“ još je jedan od izraza zahvalnosti fra Didaku Buntiću za sve što je ovaj znameniti franjevac učinio za svoj narod. Za života Fra Didak je, ljubavlju i zalaganjem za svoj narod, zaslužio da ga se zove Ocem Hercegovine, a posebno dojmljiv bio je njegov pothvat spašavanja hercegovačke djece od smrti.

Bez njega Hercegovina ne bi bila ono što jest. Možda ni Međugorja ne bi bilo. Fra Didak je Otac Hercegovine – kazao je nakon izvedbe predstave u Međugorju fra Dane Karačić, duhovni asistent Trećara sa Širokoga Brijega.

Fra Dane je također kazao kako su događaji iz 1917. godine tragični, ali u isto vrijem i veličanstveni, jer se nikad u ljudskoj povijesti nije dogodilo da jedan fratar sa svojim genijem i franjevačkom karizmom povede sa sobom toliki broj djece kao što je to učinio fra Didak Buntić i spasi ih od sigurne smrti.

To je naša povijest, ali to je i naš ponos. To je poziv nama danas da budemo zahvalni fra Didaku i svim drugim fratrima koji su od Hercegovine učinili ono što ona danas jest – kazao je fra Dane Karačić i zahvalio župi Međugorje na čelu s fra Marinkom Šakotom što su ugostili glumce amatere iz Širokog Brijega.

Trud članova Franjevačkog svjetovnog reda, framaša i djece iz Širokog Brijega nakon sinoćnje izvedbe predstave pohvalio je fra Marinko Šakota. Međugorski župnik pohvalio je trud svih uključenih u stvaranje predstave i kazao kako je istraživanje fra Didakovih djela najbolji način upoznavanja ovog velikana te da se nada da će ovakvih uprizorenja fra Didakovog života biti još.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.988588391288789.1073743051.252864094861226&type=1&l=f034188dd6

WordPress Video Lightbox