Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstava „Didak – svjetlost iz Hercegovine“ premijerno izvedena na pozornici HNK Mostar

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru sinoć je premijerno izvedena predstava „Didak – svjetlost iz Hercegovine“. Ova multimedijalna pastorala, za koju je tekst napisao fra Šimun Šito Ćorić, a režiju Ivan Leo Lemo, izvedena je u sklopu programa 16. Didakovih dana i kao takva je nastavak uspješne suradnje Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Didak“ iz župe Gradnići.

Glumci HNK Mostar i samo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u BiH u projekt su ušli kako bi multimedijalnim scenskim prikazom prikazali život i djelovanje jednog od najznamenitijih ljudi našeg podneblja – fra Didaka Buntića.

„Didak – svjetlost iz Hercegovine“ svojim gledateljima nudi upečatljive glumačke nastupe praćene mnoštvom vokalno-instrumentalnih i vizualnih segmenata u priči o neponovljivom fra Didaku Buntiću, „Ocu Hercegovine“ koji je spasio djecu od gladi u jednom od najtežih povijesnih trenutaka za Hercegovinu te je dao nemjerljiv doprinos u svim sferama života i u pravom smislu riječi svojim životom i djelovanjem bio „svjetlost Hercegovine“.

Adaptaciju i dramaturgiju za predstavu „Didak – svjetlost Hercegovine“ sačinio je Dragan Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor Tatarević, a autor videa Slaven Marinčić. Osim Roberta Pehara, koji igra naslovnu ulogu, u predstavi također sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas „posudio“ i Nedžad Maksumić.

Predstava „Didak – svjetlost iz Hercegovine“ premijerno je izvedena na dan rođenja hercegovačkog velikana, fra Didak Buntić rođen je 9.10.1871. godine u Paoči, a program 16. Didakovih dana nastavit će se slavljeničkim koncertom. Naime, Osnovna glazbena škola Brotnjo 15. listopada održat će slavljenički koncert povodom 10. godišnjice osnivanja.

Koncert će se, s početkom u 18 sati, održati u župnoj crkvi u Gradnićima.

WordPress Video Lightbox