Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Povjerenstvo prikupilo podatke o 1582 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, na inicijativu predsjednika povjerenstva Slavena Markote, održalo je danas online sjednicu na kojoj su razmatrane aktivnosti Povjerenstva vezane za kompletiranje popisa žrtava i ostale aktivnosti.

Na sjednici su izneseni podaci o ažuriranju popisa žrtava, koji se odnose na ispravljanje netočnih podataka, ali i na podatke o novim žrtvama. Naime, u suradnji sa župnikom i dijelom mještana naseljenih mjesta Tepčići i Vidovići, Povjerenstvo je na popis žrtava uvrstilo podatke za 13 novih žrtava iz Tepčića i 6 žrtava iz Vidovića. Uvrštavanjem najnovijih podataka broj žrtava s područja općine Čitluk povećao se na 1582.

– Svakako trebamo voditi brigu da svaka žrtva bude navedena na ovom popisu. Također, svakodnevno dobivamo informacije sa terena glede nadopune podataka pa i zahvale članova pojedinih obitelji za aktivnosti koje provodi ovo Povjerenstvo. To nam je dodatni poticaj. I dalje stojimo na raspolaganju žiteljima naše općine glede daljnjih eventualnih ispravaka i sugestija. Tu smo da zajedničkim naporima učinimo popis žrtava kompletnim, to je svakako najmanje što možemo učiniti za njih – poručili su iz Povjerenstva nakon razmatranja aktivnosti vezanih za ažuriranje popisa, a važna tema današnje sjednice bile su i aktivnosti vezane za informiranje javnosti o podizanju križeva na Groblju mira na Bilima i tijek uplata za podizanje križeva.

Na današnjoj sjednici Povjerenstvo je zauzelo stav da se nastavi s daljnjim aktivnostima glede upoznavanja Brotnjaka s projektom podizanja križeva na Groblju mira, na prostoru predviđenom za žrtve s područja općine Čitluk. Uplate za podizanje križeva već su započele i za očekivati je da će izvođač radova do naredne mise posvećene žrtvama totalitarnih režima, koja će se održati 21.08.2021. godine, imati dovoljno vremena za postavljanje križeva za koje uplate budu izvršene u prvom dijelu godine.

Fra Miljenko Mića Stojić članove Povjerenstva na današnjoj sjednici izvijestio je kako će se 07.02.2021. godine s početkom u 16 sati, povodom obilježavanja 76. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva hrvatskog puka, u Širokom Brijegu održati tradicionalna misa.

Popis uplata za križeve na Bilima s područja općine Čitluk

Prilog:

Popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk ažuriran 28. siječnja 2021. godine 

Informativni letak

WordPress Video Lightbox