Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Posvećena župna crkva na Gradini

Župna crkva župe Gradina, Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek jučer je posvećena. Crkvu na Gradini posvetio je biskup Mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić posljednjeg dana trodnevne priprave za današnju proslavu svetkovine nebeskog zaštitnika župe.

Jučerašnje liturgijsko slavlje započelo je procesijom, nakon koje je don Đuro Bender, župnik župe Gradina, pozdravio sve nazočne i podsjetio na povijesni tijek od osnivanja župe, početka gradnje crkve, njenog završetka, blagoslova pa sve do jučerašnje posvete, koja je posebno svečan čin.

Trebala bi svaka crkva biti posvećena. To je propis. Ali ne može. Treba sagraditi ovakav oltar koji neće trajati godinu ili desetljeće, nego stoljeće, i da sve što ima u crkvi bude čvrsto kao mramor. Kada se sada ova crkva posveti, posveti sv. Ivanu – Glavosjeku na njegovu čast i na njegov naslov, ne može se više mijenjati – kazao je mons. Ratko Perić i objasnio razliku između blagoslova i posvete crkve te je izmolio posvetnu molitvu nad vodom i njome blagoslovio narod, zidove crkve i oltar.

U svojoj nadahnutoj propovijedi mons. Perić govorio je o židovskom hramu. Prvotni hram sagradio je Salomon i bila je to veličanstvena građevina u kojoj su se čuvale tri velike dragocjenosti iz Starog zavjeta: kovčeg sa deset Božjih zapovjedi, Aronov štap i posuda mane. Hram je nakon pada Jeruzalema bio razoren, a kroz povijest još je dva puta bio izgrađivan, ali i uništavan.

Ovdje smo da posvetimo ovaj hram. Nikada mu se ne dogodilo ono što se židovskom hramu dogodilo. U ovom hramu, u ovoj crkvi na današnji dan posvete bit će posebna svečanost. Svetkovina – sutra je u župi Gradina najveća svetkovina Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek, njemu je posvećena župa a danas i crkva. U ovoj će se crkvi pjevati. Sve će bit pjesma na najsvečaniji način i slava Bogu na visini… Mi pripremamo za Boga ono najljepše što imamo i kažemo Bože ovo tebi posvećujemo. Ništa drugo u ovoj crkvi ne može biti osim mise i oltara – kazao je u dijelu svoje propovijedi mons. Ratko Perić a u svojoj propovijedi biskup je također istaknuo važnost sv. Augustina, molitvi njegove majke Monike i važnost sv. Ivana Krstitelja.

Na blagdan sv. Augustina, koji je nakon obraćenja postao kršćanin, svećenik, biskup i jedan od crkvenih naučitelja, župna crkva na Gradini je posvećena a nebeski zaštitnik župe upravo je sv. Ivan Krstitelj, svetac kojemu Katolička crkva slavi mučeništvo, ali i rođenje po čemu se ovaj svetac, koji je dao svoj život za Božji zakon i moral, razlikuje od ostalih svetaca.

Obred posvete crkve uslijedio je nakon biskupove propovijedi. Nakon pjevanja Litanija, mons. Ratko Perić posvetio je oltar, dok je don Đuro Bender svetim uljem pomazao dvanaest križeva na zidovima crkve a potom je obred posvete nastavljen paljenjem tamjana, pokrivanjem oltara i donošenjem svijeća.

Bio je ovo posebno svečan čin kojemu su nazočili župljani župe Gradina, načelnik općine Čitluk Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čituk Predrag Smoljan i ostali gosti, a na kraju slavlja, tijekom kojeg je liturgijsko pjevanje predvodio župni zbor, don. Đuro Bender, župnik župe Gradina, izrekao je prigodnu zahvalu svima koji su sudjelovali u posveti i dali svoj doprinos svečanosti, nakon koje je održano i prigodno druženje uz domjenak.

Hvala dragom Bogu da smo ovo doživjeli i proživjeli. Hvala našemu biskupu što je došao i posvetio crkvu i onako divne riječi nam uputio. Zaželio bi da po primjeru ovih svetaca koje je biskup spomenuo budemo dobri i sveti. Djevojke, žene i majke neka budu po primjeru sv. Monike, a mi odrasli, ali i oni mlađi po primjeru sv. Augustina ali drugi dio života – budimo sveti. Nemojmo biti ono prvo o čemu je sv. Augustin pisao u svojim Ispovijestima, nego budimo sveti po njegovom primjeru a još više budimo jaki i čvrsti u vjeri po primjeru nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja – kazao je don Đuro Bender.

Na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja jutarnju misu predvodit će don Josip Radoš, župni vikar, a središnje misno slavlje don Ante Jukić, mladomisnik.

WordPress Video Lightbox