Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Podsjetnik na početke MNL MZ općine Čitluk

Malonogometne lige mjesnih zajednica u hercegovačkim općinama i gradovima još su na čekanju. Prema svemu sudeći odluke o održavanju općinskih i gradskih natjecanja pa tako i Lige Hercegovine neće biti do 15. srpnja, do kada će se pratiti situacija na terenu. Sportska udruga Liga Hercegovine i službeni organizatori natjecanja na lokalnom nivou u stalnoj su komunikaciji a najvažniji čimbenik u donošenju odluke o odigravanju liga u deset hercegovačkih gradova i općina bit će situacija s koronavirusom, uz poštivanje odluka i preporuke Stožera civilne zaštite.

Ranijih godina u ovo vrijeme ljubitelji malog nogometa u općini Čitluk već bi se zabavljali procjenama snage skupina MNL MZ općine Čitluk i nakon upoznavanja s ekipama donosili prve zaključke o mogućim favoritima. Nedvojbeno je da natjecanje mjesnih zajednica općine Čitluk ima veliku popularnost i već kada spominjemo povijest i popularnost neke lige, valja se prisjetiti kako je sve započelo.

Održavanje Malonogometne lige mjesnih zajednica općine Čitluk započela je 2003. godine. U lov na prvi trofej krenulo je 26 ekipa mjesnih zajednica, što je i rekord u brojnosti sudionika, a liga se na svom početku odigravala na devet sportskih terena. Liga je pokrenuta imajući za cilj popularizaciju rekreativnog sporta među žiteljima općine Čitluk. Poticaj za organizaciju natjecanja dali su sportski entuzijasti iz mjesnih zajednica s područja općine Čitluk čiju ideju su podržali Športski savez Brotnja, Općina Čitluk i Općinsko vijeće Čitluk.

Važni detalji o početku lige, sudionicima i svemu ostalome što se veže za prvu Malonogometnu ligu mjesnih zajednica općine Čitluk zabilježeni su u glasniku lige koji je tiskan kao promotivni materijal lige, ali i jednog dijela manifestacije „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2003.“ jer je završnica lige bila dio programa ove značajne broćanske manifestacije.

Glasnik MNL MZ općine Čitluk – Brotnjo 2003 možete pročitati OVDJE.

U svojim počecima veliko finale MNL MZ općine Čitluk imala je na Gradskom stadionu Bare. Prvo finale odigrale su momčadi mjesnih zajednica Međugorje i Krehin Gradac. S dva pogotka pobjedu MZ Međugorje donio je Stanislav Vasilj. MZ Međugorje, osvajač prvog izdanja lige, ukupno gledano s pet osvojenih naslova prvaka najuspješnija je momčad lige, a može se reći i da su suparnici iz prvog finala ujedno i najveći rivali sve do danas. Naime, MZ Krehin Gradac ligu je osvajala četiri puta, s osvojena tri naslova prvaka ističe se i momčad MZ Dobro Selo, dva naslova prvaka osvojila je momčad MZ Čitluk Grad, dok su pobjednički pehar po jedan put podizale momčadi mjesnih zajednica: Donji Hamzići, Čitluk Selo i Dragićina.

Plasman u dosadašnjih sedamnaest finala ostvarilo je dvanaest momčadi različitih mjesnih zajednica s područja općine Čitluk, a u diobi nekog od prva tri mjesta sudjelovalo je ukupno trinaest momčadi. Uzimajući u obzir neko od prva tri mjesta, najviše osvojenih odličja ima MZ Krehin Gradac (11) a pregled svih osvajača donosimo Vam na fotografiji:

Važno je kazati kako su predstavnici općine Čitluk bili izuzetno uspješni i u Ligi Hercegovine, završnom natjecanju pobjednika deset hercegovačkih liga. Predstavnici općine Čitluk rekorderi su po broju osvojenih Liga Hercegovine, ali i po broju osvojenih medalja. Ovakav status malonogometni predstavnici općine Čitluk u najvećoj mjeri mogu zahvaliti MZ Međugorje.

MZ Međugorje četiri je puta osvajala Ligu Hercegovine, i to po dva puta uzastopce. Prvi trofej Međugorje je osvojilo 2012. godine na završnici u Stocu. Godinu dana kasnije Međugorje je naslov prvaka obranilo na završnom turniru u Livnu, nakon čega je uslijedila jednogodišnja stanka pa ponovno osvajanje naslova prvaka i njegova obrana. 2015. godine Međugorje je Ligu Hercegovine osvojilo u Ljubuškom, dok je 2016. Međugorje osvojilo naslov prvaka Lige Hercegovine na Jakerovcu, sportskom terenu koji posljednjih nekoliko godina mjesto održavanja i finala MNL MZ općine Čitluk. Natječući se u Ligi Hercegovine momčad MZ Dobro Selo osvojila je dva druga i jedno treće mjesto a Krehin Gradac jedno drugo i jedno treće mjesto, tako da predstavnici općine Čitluk do sada imaju devet osvojenih medalja u Ligi Hercegovine.

Uz veliku popularnost kod gledatelja-navijača, MNL MZ općine Čitluk od samih početaka na važnosti daje sudjelovanje velikog broja sportskih rekreativaca s područja općine Čitluk. Kroz godine održavanja sustav natjecanja doživljavao je izmjene i prilagodbe pa se tako primjerice od 2014. godine umjesto finala na Barama igra malonogometno finala. Prva liga odigrana je na devet sportskih terena, a od početka lige do danas broj izgrađenih sportskih igrališta koja posjeduju rasvjetu na području općine Čitluk popeo se na 23, što je značajan infrastrukturni pomak za koji je između ostalih zaslužna i Malonogometna liga mjesnih zajednica općine Čitluk.

Također, treba istaći da ovo natjecanje predstavlja masovan oblik sportske rekreacije u lokalnoj zajednici-općini, a što potkrepljuje podatak o nastupu oko 200 igrača svake godine, te animacija i poticaj djece i mladih za bavljenje malim nogometom. Osim već spomenute važnosti na razvoj sportske infrastrukture kroz izgradnju novih terena, ovo natjecanje je imalo veliko značenje i kod pokretanja-utemeljenja Malonogometnog kluba Brotnjo koje je postao jedan od vodećih futsal klubova u BiH u proteklom razdoblju.

WordPress Video Lightbox