Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Pod stoljetnim hrastovima upriličena večer u čast akademika fra Andrije Nikića

Sinoć je pod stoljetnim hrastovima u dvorištu župne crkve sv. Stjepana Prvomučenika u Čerinu održana 16. književno-glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“. Ogranak Matice hrvatske Čitluk, Župa sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg – Bosne manifestaciju su organizirali u čast akademika fra Andrije Nikića, istaknutog književnika i povjesničara.

„Susreti pod hrastom“ iz godine u godinu posvećeni su drugom odabranom književniku, a ove godine to je bio akademik fra Andrija Nikić, jedan od najmarljivijih djelatnika za dobro hrvatskog naroda u Hercegovini kako na području pisane riječi, povijesti, kulture i vjere, tako i na području prikupljanja, povećanja i čuvanja nacionalnog blaga i svijesti.

U uvodnom dijelu manifestacije održana je sv. Misa, koju je predvodio fra Andrija Nikić, nakon čega je uslijedio dio manifestacije posvećen akademiku fra Andriji Nikiću i nastupi hercegovačkih pjesnika.

Sve okupljene u ime organizatora pozdravili su i zahvalili im se na dolasku prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin i Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg – Bosne.

O akademikovom životu i stvaralaštvu govorili su: akademik o. Stjepan Krasić, fra Miljenko Stojić, Željka Šaravanja, Anita Martinac, koja je ujedno bila i moderatorica programa, te Ozana Jakšić, koja je u Čerinu pročitala izlaganje svog djeda prof. dr. sc. Vlade Pandžića o akademiku fra Andriji Nikiću.

Svi oni predstavili su različite dijelove iz akademikove bogate djelatnosti pa su tako posjetitelji imali priliku čuti zanimljive detalja iz životopisa fra Andrije Nikića, najvažnija ostvarenja tijekom pedesetogodišnjeg djelovanja, tijekom kojega je akademik Nikić stvorio više od 1600 djela.

Inače, akademik Nikić je redoviti profesor povijesti, metodologije i pomoćnih povijesnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru, povjesničar i dušobrižnik, hercegovački franjevac, svećenik, doktor teologije – povijesni smjer, diplomirani arhivist i knjižničar, svršeni paleograf i diplomat, filatelist, dugogodišnji arhivist i knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije, urednik Zavičajne knjižnice, koji je postao sinonim Franjevačke knjižnice, Arhiva, HKD Napredak Mostar i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a jedno od istaknutijih je Odličje Matice hrvatske s likom Marka Marulića koje mu je dodijelio pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske.

Duboko sam dirnut što se u svetištu moga krsnog imenjaka – sv. Stjepana organizira susret povodom pedesete obljetnice završetka moga studija. Raduje me što s vama dijelim ove lijepe trenutke. Ipak, sretan sam što postoje takvi poštovatelji i ljubitelji moga djela. Moj franjevački život počeo je na Visovcu, pa škola, vojska, studiji, nakon kojega sam došao u Mostar i tu bio 28 godina. Radio sam i skupljao. Kasnije dolazi ukazanje Gospe u Međugorju, tada sam bio u Njemačkoj i širio sam tu ideju. Osobno sam Ukazanje doživio kao sigurnu činjenicu i onda sam o tome pisao… Uz to obnova rada HKD Napredak i Osnivanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poruka su moga života. Godine 1971. „probudio“ sam fra Didaka Buntića. 1975. godine vratio sam Hercegovački ustanak hrvatskom narodu… Godinama sam se uvjerio kako prihvaćanje križa znači živjeti kao da križa nema, a ne da se on nosi u šutnji – kazao je akademik fra Andrija Nikić uz napomenu kako je veliki dio svog rada posvetio mučenicima.

Svoj doprinos manifestaciji dali su mladi glazbenici Marko Sušac i Mladen Mandžo, dok su svojim nastupima službeni dio programa zaključili hercegovački pjesnici. Svoje odabrane stihove tako su sinoć u Čerinu pročitali Blanka Kraljević, Zvonimir Mikulić – Đono, Ljubo Krmek, Darko Juka i Anita Martinac.

Nakon nastupa pjesnika ugodno druženje nastavljeno je na prigodnom domjenku, prije čijeg početka su organizatori sudionicima programa uručili zahvalnice.

WordPress Video Lightbox