Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Počeli 20. Dani Matice hrvatske u Brotnju

Tradicionalna, 20. po redu kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju započela je sinoć misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, nakon čega je u Galeriji Klub Matice hrvatske predstavljen roman „Ubojstvo u Busovači“ i otvorena izložba grafika pod nazivom „Zvuk tišine“.

Na početku programa u Galeriji, prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, pozdravio je nazočne, kazao nekoliko riječi o bogatoj tradiciji manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju i predstavio Željka Kocaja, autora romana „Ubojstvo u Busovači“ koji je objavljen u nakladi čitlučkog Ogranka Matice hrvatske.

Ovo je roman o Srednjoj Bosni danas. Roman o tome kako ja vidim situaciju u kojoj mi Hrvati u Srednjoj Bosni danas živimo i sve je to provučeno kroz jednu istinitu priču – kazao je Željko Kocaj i objasnio kako u svom krimi romanu kroz priču o ubojstvu u Vitezu daje, na neki način, i svoj politički osvrt na stanje u kojem je otkriven počinitelj zločina, što je i sam priznao, ali se ni nakon desetak godina ne zna zašto se zločin dogodio, a i sto je i s čitavim nizom ubojstava u Središnjoj Bosni koje autor označava kao „politička ubojstva“.

Zapravo iskoristio sam tu priču da dam jedan, na neki način, politički osvrt. Mislim da će vam „Ubojstvo u Busovači“, iako ima formu krimi romana, biti zanimljiva za čitanje. Mislim da sam uspio napraviti nešto interesantno, nešto što kroz krimi formu dotiče mnoge likove i mnoga pitanja – kazao je autor romana.

Svojim nastupom sinoćnji program u Galeriji Klub Matice hrvatske Čitluk glazbeno su obogatile učenice Osnovne glazbene škole Brotnjo, nakon čijeg je nastupa otvorena izložba grafika akademske grafičarke Ane Šimić pod nazivom „Zvuk tišine“.

Akademska grafičarka Ana Šimić članica je Udruge likovnih umjetnika En Face, na čijoj je izložbi „Privatno i javno“ 2017. godine osvojila međunarodno priznanje. Ova izložba održana je u dvorištu obiteljske kuće prof. Andrije Stojića, koji je predstavljajući mladu umjetnicu kazao kako je riječ o akademskoj grafičarki u čijim se radovima vidi prepoznatljiv rukopis i iznimna nadarenost.

Ciklus “Zvuk tišine” nastao je tijekom posljednje godine Aninog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, paralelno uz izvedbu diplomskih radova. Tema ciklusa je alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

Oslanjala sam se na realne stvari. Svaka apstrakcija mora imati uporište u realnom, tako sam na primjer dosta koristila Krležu, Kamova i ostale poznate hrvatske autore kao bih napravila neke od ovih radova – kazala je u dijelu predstavljanju svojih radova akademska grafičarka koja je od 2017. godine predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH od 2017. godine.

Izložbu „Zvuk tišine“ uz iskrene čestitke otvorila je docentica Dragana Nuić Vučković, akademska slikarica, a nakon Čitluka grafike Ane Šimić bit će izložene u Čapljini.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1150967075050919&type=1&l=ed08045301

 

WordPress Video Lightbox