Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Petnaesti Didakovi dana započeli prigodnim programom kod Spomen kuće u Paoči

Petnaesti Didakovi dani započeli su danas odavanjem počasti znamenitom fra Didaku Buntiću kod Spomen-kuće u Paoči. Kod spomen obilježja na Paoči svijeće su zapalili i cvijeće položili predstavnici Općine Čitluk, MZ Paoča, HKUD Didak i OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka, a prigodnu molitvu predvodio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Okupljenima kod fra Didakove rodne kuće fra Nikola je poručio da se mnoge stvari s vremenom mijenjaju, no da se dobra djela pamte i da se prenose s generacije na generaciju.

Tako su se fra Didaka, koji je činio mnoga dobra dijela, spominjale generacije prije nas, spominjemo ga se i mi a spominjat će i oni koji dođu iza nas… Fra Didak nas upozorava i poziva da činimo dobra djela. Neka nam i ova petnaesta godišnjica pomogne da do naredne godine učinimo puno dobrih djela – kazao je fra Nikola Rosančić, te naglasio da su manifestacije poput Didakovih dana prilika da se prisjetimo svih fra Didakovih dobrih djela i zapitamo kako će ljudi nas pamtiti.

Na početku petnaestih Didakovih dana s nekoliko prigodnih riječi okupljenima na Paoči obratio se i načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Prije petnaest godina vjerujem da mnogi i u Brotnju, a kamoli šire, nisu znali ni približno ovoliko koliko sada znamo o fra Didaku Buntiću, o liku i djelu ovog velikog čovjeka koji je potekao ovdje s naše Paoče… Svjesni smo da koliko god uspijevamo otkriti novih stvari vezanih za fra Didaka, da svake godine ima nešto novo. Vjerujem da ćemo svi mi iz lika i djela našega fra Didaka nešto naučiti i da ćemo se ponašati i živjeti u duhu fra Didaka Buntića. Općina Čitluk je bila do sada i bit će uvijek uz Didakove dane – poručio je načelnik Radišić.

Fra Didak Butnić neiscrpan je izvor inspiracije za svakog čovjeka. Tako je primjerice Krešimira Jurešić napisala pjesmu posvećenu fra Didaku te je danas izvela, a tijekom današnjeg dana, inspirirani fra Didakom, svoja umjetnička djela počet će stvarati umjetnici okupljeni na međunarodnoj likovnoj koloniji Didak.

Program prvog dana manifestacije završit će izvedbom poetsko-glazbenih i literarnih radova učenika srednje i osnovnih škola s područja Brotnja na temu „Didak“. Večer poetsko-glazbenih i literarnih izvedbi održat će se u Gradnićima s početkom u 19 sati.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1182360341918095&type=1&l=e4f0ea22ce

WordPress Video Lightbox